NRK Meny
Normal

– 38 barn har hatt et lekerom på ti kvadratmeter i kjelleren

I morgen flyttes de siste asylsøkerne fra Stav hotell i Malvik.

Barn leker på parkeringsplassen utenfor Stav hotell

LEKER: Her leker to barn på parkeringsplassen utenfor Stav hotell like ved E6. NRK har bilder av forholdene inne på hotellet, men trues med søksmål hvis det publiseres.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ask Ebeltoft, Refugees welcome to Trondheim

Ask Ebeltoft i Refugees welcome to Trondheim står utenfor akuttmottaket i Stav.

Foto: Morten Andersen / NRK

UDI flytter asylsøkerne fra akuttmottaket på Stav til Vikhammer motell og camping i samme kommune, etter bekymringsmeldinger om boforhold og kosthold. Flyttingen skulle egentlig skje torsdag, men blir nå utsatt til fredag.

– De har vært her en måned, og forholdene her har ikke vært gode. Det eneste riktige er å flytte dem, sier Ask Ebeltoft som hjelper asylsøkerne gjennom Refugees welcome to Trondheim.

– Uverdige forhold

Ebeltoft går mot døra ned til kjelleren der over 100 asylsøkere har bodd den siste måneden. Hotellet ligger tett inntil motorveien E6 inn til Trondheim.

– De når ikke alltid frem til telefon for å ringe etter helsehjelp, maten er lite varierende og holder ikke mål, i tillegg er det ikke lagt til rette for aktiviteter, sier Ebeltoft mens bilene dundrer forbi på motorveien.

Han viser rundt i kjelleren som tidligere bare har vært brukt som tilfluktsrom. På veggen henger et stort bilde av kongeparet i helfigur. På et lite rom med en liten sofa ligger lekene strødd utover gulvet.

– 38 barn har hatt et lekerom på ti kvadratmeter og vært store deler av tiden innendørs. Barna kan ikke leke ute på E6. Dette er ikke menneskeverd, sier Ebeltoft.

Stav hotell

FLYTTES HERFRA: Det var opprinnelig 188 asylsøkere på Stav hotell i Malvik, men det er nå over 100 igjen der. Nå flyttes også disse.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Får ikke snakke med media

NRK har bilder som viser forholdene inne på hotellet, men blir truet med politianmeldelse av ledelsen hvis disse publiseres. NRK har gjort gjentatte forsøk på å få hotelleier Francis Hay i tale.

Asylsøkere – som sier at de er truet av hotelledelsen til å ikke snakke med media – forteller likevel at det er trangt med mellom fire og seks personer per soverom. Mangelen på oppholdsrom, og maten, er det største problemet.

– Asylsøkerne har forståelse for at dette er midlertidig. Det er et akuttmottak, men det må være verdige forhold. Her er de satt ned i en kjeller, og kommunelegen sier at dette ikke er godkjent, sier Ebeltoft.

Kommuneoverlegen: – Dårlig egnet

Guttorm Eilertsen

Guttorm Eilertsen, kommuneoverlege i Malvik.

Foto: NRK

Hotellet har ikke brutt kontrakten, men UDI velger likevel å flytte asylsøkerne en måned før tida. UDI må betale leie til uti januar 2016.

Asylsøkerne har bodd i tre kjelleretasjer.

– Jeg ble veldig overrasket og sjokkert over at det var bare de tre nederste etasjene som var tatt i bruk, sa kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik til NRK i går.

– Vi trodde at det var Stav hotell som sådan. Jeg bare konstaterer at det er et altfor dårlig tilbud, forklarer han.

UDI Midt-Norge opplyste onsdag til NRK at de betaler leie ved Stav til et stykke ut i februar. Torsdag har de korrigert dette til januar.

Laster kart, vennligst vent...

Mange nye akuttmottak er opprettet over hele landet.