NRK Meny
Normal

– 16 års fengsel for drapstiltalt

Aktor krever 16 års fengsel for den drapstiltalte 42-åringen i Orkdalssaken. Det er fire år mer enn normalstraff for forsettlig drap.

Dødsbrann på Orkanger

Aktor mener tiltalte har satt fyr på huset etter drapet og at det må være skjerpende for straffeutmålinga.

Foto: Henrik Sundgård

Det kom fram i aktors prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett i dag, torsdag.

– Minstestraff er åtte år for forsettlig drap, mens normalstraffen er 12. Vi mener at den etterfølgende handling, det at han anlegger en brann som setter de øvrige beboerne i huset i fare, gjør at vi havner på 16 år, sier aktor, Per Morten Schjetne.

Sju mennesker var i tomannsboligen i sentrum av Orkanger da brannen startet 23. juni i år. Alle kom seg ut, bortsett fra avdøde.

Ingen tvil

Saken dreier seg om den 46 år gamle Hege Opøien som ble funnet død i forbindelse med brannen i sitt hjem 23. juni i år. Hennes samboer på 42 ble tatt. Han er altså tiltalt for forsettlig drap.

Obduksjonsrapporten slår fast at Opøien var død da brannen startet.

Påtalemyndigheten mener tiltalte skal ha kvalt kvinna og senere tent på huset.

Aktor sa i retten at det er sterke bevis mot tiltalte i denne saken. Han pekte på et sjalusimotiv, at avdøde skal ha hatt et forhold til en annen mann, at forholdet mellom de to forverret seg etter mai i år, med mye krangling.

– Åpenbart et forhold som er i krise, sier aktor. Noe plaget tydeligvis tiltalte, særlig de siste par dagene før brannen.

Schjetne viser blant annet til at tiltalte ringte mange ganger til Hege Opøien mens hun var ute den siste kvelden og ville at hun skulle komme hjem.

– Tiltalte har i retten nektet for at det var dårlig stemning, noe som er interessant, sa aktor.

Brann Orkanger

Brannen startet om morgenen 23. juni i år. Aktoratet mener mannen har tent på for å skjule sporene etter å ha drept sin samboer.

Foto: Henrik Sundgård

Sterke vitneutsagn

Et viktig bevis er en telefonoppringing fra fornærmedes telefon. Innholdet fra den samtalen ble lagret på mobilsvar og avspilt i retten.

På opptaket høres blant annet lyden av en sint mannstemme. Ordene, på engelsk og fransk, spyttes ut i en ujevn strøm. Ordene "bitch" og "die" høres flere ganger. Ellers er det vanskelig å høre hva som blir sagt.

– Det er åpenbart at det er ham, sier Schjetne.

Aktor kommenterte lydopptaket med å si at:

– Fra samboeren hører vi bare et "nei" og et klynk. Luftveiene er delvis blokkert. Hadde de ikke vært det, ville hun ha gitt mer lyd fra seg. Det vi hører på opptaket er kvelning. Det er ingen skader på avdøde som tyder på noe annet. Og brannen har ikke startet av seg selv, sa aktor.

Viktig er det også at avdødes datter på 9 har fortalt til flere vitner og i dommeravhør at mor ble dratt etter bena av far, at hun lå på gulvet, og at far la mor opp i senga hennes.

Nekter straffskyld

Avdødes mor og hennes søster bekreftet i retten av det var tiltaltes stemme de hørte, men tiltalte selv nekter for dette.

– Det var forferdelig å høre på. Jeg hørte min søster kjempe for livet, opplyste avdødes søster i retten.

Den tiltalte 42-åringen nekter straffskyld og for at det er hans stemme som er fanget opp av mobiltelefonen.

Skjulte drapet

Tiltalte har forklart at han gikk og la seg etter at samboeren var gått til sengs. Han skal ha lagt seg på sofaen i stua med et pledd over seg, sovnet og så våknet av at det brant.

Men på bildene fra stua sees to pledd brettet sammen og lagt på sofaen.


Aktor tror ikke tiltalte gjorde seg så stor møye i det han oppdaget at det brant.

– Min påstand er at tiltalte aldri har vært i den sofaen da. Han lurte på hva han skulle gjøre etter å ha drept sin samboer. Løsningen hans var å sette fyr på huset for å skjule drapet, sa aktor.

Dødsbrann på Orkanger

Brannårsaken kan ikke bevises, men det er klart at brannen startet i andre etasje.

Foto: Henrik Sundgård

Aktor mener tiltalte deaktiverte brannvarslerne. Og at tiltalte lot det brenne en stund, før han fikk ut ungene slik at det skulle være umulig å redde samboeren. Han kunne ha snudd i trappa da han tok med seg ungene og fått samboeren ut, men det gjorde han ikke.

– Aktor spekulerer for mye

I sin prosedyre sa forsvarer John Chr. Elden at aktor spekulerer for mye i hva som kan ha skjedd i saken.

– Alle har bestemt seg for at tiltalte er skyldig, men bevisene er ikke sterke nok, sa Elden.

Han viste blant annet til at dødsårsaken er ukjent, det samme årsaken til brannen.

Om personsvaropptaket på mobilen til avdødes mor, sa Elden at ingen av de to stemmene på opptaket er identifisert. Og at opptaket heller ikke forteller hva som skjer, selv om mange har gjort seg opp en mening om at dette er dødskampen til Hege Opøien, mener Elden.

Han ba om at den 42 år gamle tiltalte må frifinnes for både drap og grovt skadeverk. Subsidiært at han ansees på mildeste måte.

Uklar brannårsak

Kriminalteknikere kan ikke bevise hva som startet brannen i drapssaken på Orkanger. De er mener at brannen startet i andre etasje.

Det kom fram da kriminaltekniker Jim Løvås ved Sør-Trøndelag politidistrikt vitnet i drapssaken som går mot slutten i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.

Det er heller ikke funnet spor etter brennbar væske i huset, men det er funnet white-spirit utenfor garasjen. Utgangspunktet, eller arnestedet for brannen kan ikke slås fast.

Det er heller ikke mulig å si om det var feil ved det elektriske anlegget som kan ha startet brannen.

Først trodde politiet at kvinna omkom i brannen, men obduksjonsrapporten viste at hun ikke hadde sot i lungene og følgelig må ha dødd før brannen startet.

Tiltalte sa ved slutten av rettsaka at mange av de
som har vitna har løyet når de har sagt at han har kalt samboeren sin stygge ord.

– Jeg har ikke drept henne, sa tiltalte.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.