NRK Meny
Normal

– Vanskelig å bli kvitt hodelus

– Dyre lusemiddel kan føre til at enkelte familier ikke tar seg råd til kuren som må til for å bli kvitt hodelus, sier helsesøster.

Hodelus

TRENGER LUSEMIDDEL. En full kur med lusemiddel for en familie på fire personer vil koste 1600 kroner før behandlingen er ferdig.

Foto: Wikimedia/Gilles San Martin

Hvert eneste år får barn og voksne påvist lus i hodebunnen og lus er svært vanskelig å bli kvitt helt i skoler og barnehager.

Dyrt

Helsesøster ved Dalgård skole i Trondheim, Aina Aardal, mener dagens lusemidler på apotekene er dyre og kan forhindre noen fra å gjøre den jobben som trengs for å bli kvitt hodelus.

Helsesøster

VANSKELIG Å BLI KVITT HODELUS: Helsesøster på Dalgård skole i Trondheim, Aina Aardal, tror dårlig økonomi kan forhindre enkelte fra å kjøpe lusemiddel. Kuren bør brukes av hele familien og gjentas to ganger.

Foto: Malin Sveinsdotter Lystad/NRK

Hun sier at alle i en familie bør ta kuren, og at kuren bør gjennomføres to ganger i løpet av syv til ti dager. En slik kur vil koste minst 200 kroner per person, og til sammen 1600 kroner for en familie på fire personer.

– Jeg tror ikke alle har råd til lusekur. Mange har svært dårlig råd og kanskje ikke anledning til å kjøpe lusemiddel, sier Aardal.

– Trenger alle kjøpe lusemiddel?

– Det finnes andre måter, men jeg er usikker på hvor effektivt det er. Men det går an å kjemme håret med finkam i 12-14 dager for å bekjempe lus, sier hun.

Ikke nok systematisk

Helsesøsteren mener jobben ofte ikke gjøres systematisk nok når lus blir påvist. Skoler og barnehager må sende brev til foreldre om nye utbrudd av lus.

Denne sjekklista bør følges for å bli kvitt lus:

  • Om lus oppdages i nærmiljøet er det er svært viktig å sjekke hodebunn og hår til alle ved å bruke finkam eller lusekam.
  • Kun de som har fått påvist lus skal behandles med lusemiddel.
  • Denne kuren må gjentas på nytt etter syv til ti dager.
  • Lusekam bør brukes samtidig med kuren, gjerne en gang daglig i ti dager.
  • Lusekammen bør etter kuren brukes en gang i uka i fire uker.
  • Lus kan fjernes uten lusemiddel om lusekam brukes hver dag i 12–14 dager.

Lus hele året

– Lus opptrer hele året, men vi ser en viss økning i salget av lusemiddel etter sommerferien, sier farmasøyt Kristin Pettersen.

Hun forteller at hodelus ikke trenger å klø i hodebunnen, og derfor kan de små lusene være vanskelig å oppdage.

Lusesjekk med lusekam

SYSTEMATISK: Nok systematisk sjekk av alle når lus påvises, vil føre til at den blodsugende snylteren forsvinner, mener helsesøster.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.