NRK Meny
Normal

9400 krever folkeavstemning

9400 nordtrøndere har skrevet under på et krav om folkeavstemning før en eventuell sammenslåing av trønderfylkene. Men fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik sier det ikke er aktuelt med en slik avstemning.

Kolbjørn Almlid

Senterpartiveteran Kolbjørn Almlid er for en sammenslåing av Trøndelag, men sier det er viktig at folket blir hørt gjennom en avstemning.

Foto: Johannes Børstad/NRK

Anne Marit Mevassvik

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik lover at de skal høre på folkets mening, men ikke gjennom en avstemning.

Foto: Johannes Børtad/NRK

Engasjementet var stort på folkemøtet om sammenslåingen av trønderfylkene i Steinkjer onsdag kveld.

Kravet om folkeavstemning ble ikke mindre av at 74 prosent av nordtrønderne ønsker dette, ifølge en fersk meningsmåling gjort av Opinion for Trønder-Avisa.

Innbyggerundersøkelse

– Vi skal høre på folket gjennom høringsrunden og en innbyggerundersøkelse, sier fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) til NRK. Hun velger dermed å ikke lytte til de mange som nå krever avstemning ute blant folket.

– Det er synd for det ville gitt saken større legitimitet hvis man hørte på folket, sier Sp-veteran Kolbjørn Almlid som rent personlig er for en sammenslåing.

Men han er opptatt av avgjørelsen skal være forankret blant folk i fylket.

– På ville veier

– En folkeavstemning vil forankre denne saken på en helt annen måte. Når vi ikke får en avstemning vil det bli en følelse av at noen bestemmer over oss som folk. Den dagen vi får en elite som bestemmer over folket, er vi på ville veier.

– De som ikke får folkeavstemning vil føle at de ble forlatt da det ble bestemt. Det vil følge dem i mange år, og vil hemme en god prosess, mener Kolbjørn Almlid.

Står på videre

Venke Heimdal

Venke Heimdal tror fortsatt det blir folkeavstemning.

Foto: Johannes Børstad/NRK

9400 underskrifter er altså samlet inn av folkeaksjonen «Ja til folkeavstemning». Venke Heimdal i aksjonsledelsen håper på flere de neste dagene.

– Vi skal stå på videre fram mot høringsfristen på fredag og sikkert etter det også. Jeg har tror på en folkeavstemning, selv om Mevassvik sier nei. Det er veldig stor interesse for saken, og de må jo høre på folket, sier Heimdal.

Etter planen skal saken avgjøres av fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag i april. Uten en rådgivende folkeavstemning.