90 brøytebiler ut i natt - likevel fullt snøkaos

Det har kommet 20–30 centimeter snø de fleste steder i Trøndelag siste døgn. Bare i Trondheim måtte 90 brøytebiler kjøre hele natta. Lokførerne på togene måtte stoppe for å måke snø.

Toget i snø på Leangen i Trondheim

Lokførerne på togene i Trøndelag er blant dem som har hatt mye å gjøre det siste døgnet. Det har snødd så mye at de har vært nødt til å måke sporene.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Etter en forholdsvis bar vinter, har snøen inntatt Trøndelag for alvor de siste dagene. Natt til onsdag og i morgentimene tok det mildt sagt av.

Full utrykning

Da det snødde som tettest natt til onsdag, måtte Trondheim bydrift kalle ut 90 brøytebiler. Flere kommunale veier var likevel fulle av snø da folk skulle på jobb.

– Mannskapet jobba på spreng i hele natt. Nå er de sendt hjem på hvile for å være klare til dyst igjen. Det er veldig spesielt at det går fra ingen snø til store mengder, sier Randi Sesseng Aas, leder i veiavdelinga i Trondheim bydrift.

– Umulig oppgave

Hun sier det er umulig å holde veiene snøfrie når det snør som det gjør nå.

– Det snødde konstant mens mannskapet jobbet, og da rekker de ikke å holde det bra. Vi får en del klager fra innbyggerne, men det er helt greit. Vi vet at det er en umulig oppgave å gjøre veiene optimale akkurat nå, sier Aas.

Fra 07 tirsdag morgen til 07 onsdag morgen, har det kommet 20–30 centimeter snø de fleste steder i Trøndelag. Det er cirka dobbelt så mye snø som det kom døgnet før.

omkjøriongsveien

En kjedekollisjon førte til lange køer i snøværet onsdag morgen. Det var svært glatt på omkjøringsveien på grunn av snøen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Slaps i vente

Meteorologisk institutt har målestasjoner rundt i landet. Mest snø i Trøndelag det siste døgnet er målt i Leksvik i Nord-Trøndelag, med 25 centimeter.

I Momyr i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag er det målt 20,2 centimeter i samme tidsrom, mens Otterøy i Namsos i Nord-Trøndelag har fått 20,4 centimeter snø.

– Det er store lokale forskjeller, opplyser Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog.

Snøværet fortsetter utover onsdag og torsdag. Mot helga får vi et værskifte.

Det kommer mildere luftmasser inn, men nedbøren stopper ikke med dét.

– I lavlandet blir det regn. Flere steder i Trøndelag vil nok få mye slaps på slutten av helga og starten av neste uke, sier Andersen.

Snømåking, snø

Mads Iversen måker snø for fullt på Sverresborg i Trondheim onsdag formiddag.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Lokføreren måtte ut og måke

Togtrafikken i Trøndelag er forsinket onsdag. Mellom Steinkjer og Trondheim måtte lokføreren selv stoppe toget, ta kosten fatt og rydde sporvekselen før ferden fortsatte i snødrevet.

– Lokførerne har nok å holde på med. Det snør så kraftig at lokførere at sporene ikke går inntil hverandre på skikkelig vis under sporveksling. Da må de ut og koste før de kan skifte spor. Det medfører dessverre at togene blir forsinket, sier Hilde Lyng, markedsansvarlig for Trønder-, Røros- og Meråkerbanen.

I 09.30-tiden stoppet toget fra Trondheim til Steinkjer for å prøve å ta igjen forsinkelsen.

– Det står på Røra og tar inn folk der. Det blir alternativ transport fra Steinkjer til Røra, sier Lyng.