Normal

8000 delinger mer verdt enn 80 søknader

For 15 år siden ble myndighetene og partene i arbeidslivet ble enige om et mer inkluderende arbeidsliv. Likevel er det nå færre personer med nedsatt funksjonsevne som har jobb. Facebook ble redningen for Kristine (23).

Fikk jobb via Facebook

80 vanlige jobbsøknader resulterte i ett jobbintervju. Kristine Ronæss Årdal måtte via Facebook for å få delta i arbeidslivet.

Foto: Mari Svenning

I 2001 ble myndighetene og partene i arbeidslivet enige om en intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen. Ett av målene var at flere funksjonshemmede skulle i arbeid, men i stedet har det vært en negativ utvikling.

Fikk jobb via Facebook

Kristine Ronæss Årdal har CP, og har erfart hvor vanskelig det kan være å få seg jobb, selv om hender og hode fungerer godt. Hun søkte på nesten 80 jobber, før hun fikk napp via Facebook.

– Jeg gjorde en stor innsats for å få meg jobb, jeg satt ikke bare hjemme og ventet på at noe skulle dukke opp. Jeg fikk ett intervju, men siden jeg bruker rullestol var jeg plutselig ikke aktuell i det hele tatt.

– Jeg mistet litt motet etter hvert, men så skrev jeg på Facebook at jeg lette etter jobb, legger hun til.

Innlegget ble delt over 8000 ganger. Da løsnet det for Årdal, som nå er tilkallingsvikar på treningssenteret Hit The Gym i Trondheim der hun har varierte oppgaver.

Medeier på treningssenteret, Unni Trøen, oppdaget Årdal.

– Jeg så smilet hennes og den fine jenta som satt der og ikke hadde jobb. Hun må vi få tak i tenkte jeg. Hun er så blid og herlig!, uttrykker hun.

IA-avtalens mål ikke nådd

Det er tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at stadig færre personer med nedsatt funksjonsevne får jobb. IA-avtalens mål om å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet er dermed ikke nådd.

Fafo-forsker Magne Bråthen, sier mye tyder på at virkemidlene ikke er gode nok.

– I tillegg vurderer enkelte arbeidsgivere dette som en risiko. I sum kan dette føre til at enkelte bedrifter nøler med å ansette personer med funksjonshemninger, sier Bråthen.

Vil redusere arbeidsgivers risiko

Direktør for attføringsbedriftene i NHO, Johan Martin Leikvoll, sier at de har jobbet med nye tiltak de siste årene. Et av målene er å redusere arbeidsgivers risiko.

Johan Martin Leikvoll

Johan Martin Leikvoll er overbevist om at flere funksjonshemmede vil ta del i arbeidslivet på sikt. Leikvoll er direktør for attføringsbedriftene i NHO.

Foto: Jon Skille Amundsen

– Gjennom å drive arbeidsinkludering hvor du tar utgangspunkt i arbeidsgiver behov, kan man få dette til.

Leikvoll mener det er bedre tider i vente. Nå er arbeid og inkludering for å øke funksjonshemmedes yrkesdeltakelse er et av de store målene i IA-avtalen som varer frem til 2018.

– Jeg er helt overbevist om at disse tallene vil endre seg på sikt, sier han.

Kristine Ronæss Årdal som altså lyktes til slutt, mener de fleste kan bidra med noe.

– Kanskje ikke alle kan gjøre alt, men de fleste kan gjøre en god del, sier hun.

Kristine Ronæss Årdal

Kristine (23) foran sin nye jobb. Hun søkte 80 jobber, men det måtte et Facebook-innlegg til for å komme seg inn i arbeidsmarkedet.

Foto: Mari Svenning