NRK Meny
Normal

6800 fremdeles uten strøm

Mange av dem vil fortsatt være uten strøm mandag, ifølge NTE.

Christian Stav

Konsernsjefen i NTE, Christian Stav, sier de nå jobber hardt for å få strømmen tilbake.

Foto: NTE

Klokken 21 søndag kveld er fortsatt 6800 kunder uten strøm i Nord-Trøndelag.

–Situasjonen er fremdeles alvorlig i Nord-Trøndelag. Vi har alt tilgjengelig mannskap ute, men det er fremdeles veldig mange feil på nettet, sier konsernsjef Christian Stav i Nord-Trøndelag elektrisitetsverk (NTE) til NRK.

NTE regner med at flere vil få strømmen tilbake utover kvelden og natta, men mange vil være strømløse også mandag.

– Det er beklagelig, men det er så mye feil at det vil ta tid før strømmen er tilbake overalt, sier han.

– Det er krevende

Det er flere feil på det overliggende regionalnettet og en rekke feil i distribusjonsnettet over hele fylket.

De fleste problemene med NTE sitt strømnett skyldes trær som er blåst over strømledningene.

– «Hilde» har forårsaket store problemer for oss i natt. Vi har hatt mannskap ute gjennom hele natten, men det oppstår stadig nye strømbrudd. Situasjonen er krevende, sier konsernsjef i NTE, Christian Stav til NRK.no.

Har strømmen gått der du er? Send oss gjerne bilde eller tips oss på trondelag@nrk.no.

Kommuner helt uten strøm

Nå ber de folk innstendig om å holde god avstand til høyspentledninger som har falt ned. Det er forbundet med livsfare å nærme seg eller berøre disse.

– De fleste steder vil det være tre som har falt ned over linjene, og her må folk holde seg unna. Vi skal ta tak i det så fort vi klarer, men det er livsfarlig å ta saken i egne hender, sier Stav.

Lierne, Flatanger, Leka, Namsskogan og Røyrvik er kommuner som nå er helt uten strøm. Nærøy, Høylandet og Overhalla er også sterkt berørt.

Selskapet har nå 50 personer engasjert i styring og feilretting. 30 av disse er egne nettmontører ute i felten. Fra klokken ti søndag vil de starte med helikopterbefaring av linjenettet.

Kriseledelse etablert

NTE lover at mange vil få strømmen tilbake i løpet av dagen, men at det er vanskelig å si når og hvor mange som forblir strømløse.

E-verket har totalt 82.600 nettkunder, og kriseledelsen ble etablert lørdag. I tillegg er 500 av selskapets fiberbredbåndskunder uten signal.

Lørdag hadde også mange husstander i Sør-Trøndelag mistet strømmen. Både Frøya og Byneset var ei stund mørklagt. Sent i går kveld kunne Trønderenergi bekrefte at kundene på Byneset i Trondheim hadde fått strømmen tilbake.

Mørkt i Nordland

– Per nå er det kun 50 husstander i Osen i Sør-Trøndelag som er strømløse. Her har det vært brann i en lyktestolpe, sier kommunikasjonssjef i Trønderenergi, Kjell Dahle.

Han sier det ikke virker som de vil bli plaget med flere strømbrudd utover dagen.

Også i Nordland er flere uten strøm. Her skal omtrent 6000 husstander være uten strøm søndag formiddag, blant annet i Sømna, Vefsen, Hattfjelldal og Hemnes.

Frode Valla i Helgeland Kraft forteller at trefall skaper problemer på strømlinjene i indre strøk, mens salting på linjene er det største problemet i ytre strøk.

– Vi er nå ute med helikopter for å se hvor store skadene er, men tett snødrev i Mosjøen gjør jobben vanskelig, sier han.

Flere sykehjem rammet

– Det er naturlig at flere sykehjem er rammet når strømmen er helt fraværende i flere kommuner, men de fleste har ekstra aggregater og klarer seg fint. Ved ett tilfelle har vi bistått med aggregat, sier konsernsjefen i NTE.

Han forteller at de har fortløpende kontakt med fylkesmannen og at situasjonen er under kontroll.

Mobilnettet nede

Det er til dels store utfall særlig i Nord Trøndelag og Nordland etter ekstremværet. Mye av dette skyldes bortfall av kraft, skriver Telenor i ei pressemelding.

– Vi har i morgentimene søndag registrert feil i Nord-Trøndelag for 2800 kunder på bredbånd og 4600 på fasttelefoni. Tilsvarende tall for Nordland er 700 og 460, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Det ble i forkant av uværet opprettet dialog med kraftselskaper og fylkesberedskapen i flere fylker, slik at man kunne samkjøre innsatsen best mulig underveis og etter uværet.

– Nå ser vi at både strøm og telefonforbindelsen er på vei tilbake i flere områder, men vi har fortsatt en jobb og gjøre, sier han.

Krympet til liten storm

Natt til søndag krympet ekstremværet «Hilde» til liten storm.

Stormsenteret hadde i 2-tiden passert Nordland og vinden hadde avtatt.

Meteorologisk institutt meldte da at vinden over Trøndelag og Helgeland hadde minket til liten storm med vindstyrke på 22 meter per sekund.

kystområdene i Trøndelag vil uværet være nede i sørvestlig liten kuling med vindstyrke på 12 meter per sekund søndag ettermiddag, men vil trolig ta seg noe opp igjen på kvelden og gi sterk kuling mange steder med vindstyrke på 20 meter per sekund.

Også i nabolandet Sverige har de fått erfare ekstremværet. Der førte «Hilde» til at 33.000 husstander mistet strømmen.

Jämtland og Västerbotten ble hardest rammet. Det er ikke kommet meldinger om personskader, men flere steder er det problemer med veinettet, opplyser svensk politi.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.