Vil ha betinget fengsel etter hatkommentarer mot Hadia Tajik

Påtalemyndigheten vil ha 45 dager betinget fengselsstraff for en mann som er tiltalt for hatefylle ytringer mot Ap-politiker Hadia Tajik.

Hadia Tajik

En mann må møte i retten tiltalt for å ha framsatt hatefulle ytringer mot Hadia Tajik.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En 62 år gammel mann fra Trøndelag er i Inntrøndelag tingrett tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot Aps nestleder Hadia Tajik.

Bakgrunnen for tiltalen er kommentarer 62-åringen skrev på Facebook i september 2017. I tiltalen er det sitert slik: «Måtte du råtne i helvete din drittkjerring», rettet mot Hadia Tajik.

«Hun er og blir muslimsk. Vil hun rette våpen mot sine muslimske brødre eller skyte på oss om vi kommer i konflikt med folket hennes. Før driten i giljotinen, æ drar gledelig i snoren så øksen faller»

– Det er veldig viktig for politiet å ta tak i slike type saker. Det er et økende samfunnsproblem, sier politiadvokat og aktor i saken Kjersti Brandtsegg Moe til NRK.

Erklærte ikke straffskyld

I retten onsdag erklærer den tiltalte ikke straffskyld i saken.

Han forklarer at han var på jakttur da hendelsen skjedde.

Trond Peder Nilsen, advokat

Trond Peder Nilsen er forsvarer for den tiltalte.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Tiltalte sier han drakk en del alkohol denne kvelden og at han var inne på Facebook. Han innrømmer å ha sett et innlegg der Tajik var nevnt, men nekter for å ha skrevet det han er beskyldt for.

Mener telefonen var hacket

Tiltalte selv mener at mobiltelefonen må ha blitt hacket i løpet av denne natta. Han nekter for å ha skrevet rasistiske meldinger, og sier han ikke har problemer med folk fra andre land.

Dagen etter skal tiltalte ha sett hva som var skrevet på Facebook, men han reagerte ikke nevneverdig på dette. Han fjernet ikke kommentarene.

Forsvarer Trond Peder Nilsen spør tiltalte om han kan være helt sikker på at han ikke har skrevet innlegget under alkoholpåvirkning. Til dette svarer tiltalte at han ikke kan være sikker på det.

Politiet anmeldte saken

Kjersti Moe, politiadvokat

Politiadvokat i saken er Kjersti Moe.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Det var politiet og ikke Tajik som anmeldte forholdet, opplyste politiadvokat Kjersti Brandtsegg Moe til Trønder-Avisa da tiltalen forelå.

Dette bekrefter også pressekontakt for Tajik, Edina Ringdal, til NRK. Hun sier at Ap-nestlederen ikke ønsker å kommentere saken.

– Hadia Tajik kommenterer ikke saken, sier pressekontakt for Tajik, Edina Ringdal.

Den tiltalte mannen er også tidligere straffedømt. I 2016 fikk han en betinget fengselsstraff på 45 dager for legemskrenkelse. Da var han tiltalt for vold mot sine to barn.

Skal ha endret forklaring

I sin prosedyre legger aktor vekt på at hatmeldingene ikke er en del av ytringsfriheten. Det er en offentlig kommentar som har nådd mange tusen mennesker. Aktor mener det ikke er tvil om at tiltalte har skrevet meldingene.

I tidligere politiavhør skal tiltalte detaljert ha forklart hvorfor han skrev kommentarene, noe som ikke samsvarer med tiltaltes forklaring i retten i dag. Aktor mener derfor at dagens forklaring har en logisk brist, og at den ikke er riktig.

Videre sier aktor Kjersti Moe at saken er svært alvorlig. Hun sier det ikke er rettet en direkte drapstrussel, men at tiltalte skal ha ønsket å bidra til Tajiks død.

Vil ha frifinnelse

Påtalemyndigheten legger ned påstand om 45 dagers betinget fengselsstraff og en bot på 5000 kroner.

Forsvarer Trond Peder Nilsen sier i sin prosedyre at hans klient ikke kan huske å ha skrevet det han er tiltalt for. Han sier retten derfor må være sikre på at telefonen til tiltalte ikke kan ha blitt hacket om han skal bli dømt.

Nilsen mener at hans klient må frifinnes.

Mann dømt tidligere

Det er ikke første gang noen må møte i retten tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot Tajik.

For to år siden dømte Brønnøy tingrett en mann til 16 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for å ha kommet med trusler og hatefulle ytringer mot henne. Mannen ble dømt for innholdet i en kommentar han skrev under en NRK-artikkel på Facebook i april 2016.