NRK Meny
Normal

6 av 10 sykepleierstudenter strøk til eksamen

63 prosent av førsteårsstudentene ved sykepleieutdanninga i Namsos har strøket på eksamen.

Sykepleier, illustrasjonsbilde

Høy strykprosent blant sykepleierstudentene i Namsos (illustrasjonsbilde).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er en alt for høy strykprosent, og det ser vi ikke på som god kvalitet. Nå må vi sette oss ned og se på hva som kan være årsaken, og sette inn tiltak ut i fra det, sier dekan Aina Hildrum Lio ved avdeling for helsefag på Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Ved sykepleierutdanninga i Levanger strøk over 30 prosent på den nylig avlagte eksamen. Til sammen fikk 42 prosent av av de framtidige sykpleierene strykkarakter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Nær 100 elever må derfor gjøre et nytt forsøk, mens noen allerede skal ha gitt opp.

I 2010 strøk halvparten av førsteårsstudentene til eksamen i medikamentlære. Litt flere klarte seg gjennom neste runde året etter. I Oslo var resultatene enda dårligere.

Omfangsrik prøve

Det var en stor eksamen som nylig ble gjennomført ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– Eksamen ble holdt innenfor naturvitenskapelige emner som anatomi, fysiologi, ernæring, mikrobiologi og psykologi, sier Lio.

Hun sier dette var en kompleks prøve, og at de nå må se om det er mulig å dele opp den omfangsrike eksamenen. Videre skal høgskolen også se på om tidspunktet for eksamenen var problematisk i forhold til resten av studieåret.

Stryktallene er nemlig langt over det man finner i Sør-Trøndelag. Enkelte mener at Høgskolen i Nord-Trøndelag sammenfatter for store tema, og gaper over for mye når de avholder eksamen.

I tillegg til den høye strykprosenten, skal det store flertallet av de som besto prøven, fått dårligste karakter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sykehuset Namsos

Sykepleierstudentene i Namsos har mye av sin praksis på sykehuset i byen.

Foto: Sykehuset Namsos / NRK

Studenter har klaget

– Det er naturlig at vi nå ser nærmere på hvordan andre høgskoler avholder eksamen, slik at vi kan tilpasse oss hverandre, sier Lio.

Noen av studentene NRK har snakket med mener også at de fikk tema på prøven som de nesten ikke har hatt under opplæringa.

– Flere studenter har kommet til oss med sin misnøye. Vi har tatt tak i saken, og har begynt en dialog med høgskoleledelsen. Vi ønsker ikke at dette skal skje igjen, sier Lars Ivar Wæhre, som er leder av Studentorganisasjonen ved høgskolen.