Hopp til innhold

50 nordmenn dør i trapper hvert år

Med et nytt produkt vil studentgründere senke dødstallet og revolusjonere trappebruken blant eldre.

Trappehjelp

Ett nytt produkt utvikla av studenter i Trondheim, som vist på bildet, skal kunne redusere antall dødsfall og skader i trapper.

Foto: Illustrasjonsfoto. Assitech AS

Wold

Daglig leder i Assitech AS og medgründer av trappehjelperen Assistep, Halvor Wold. Han har tro på at trappehjelperen, i tillegg til å hjelpe folk med funksjonstap opp og ned trapper, kan bli et komersiellt lønnsomt produkt.

Foto: Assitech AS
Trappehjelp

Utviklerne har gjennomført flere tester på forsøkspersoner med relevant problematikk.

Foto: Assitech AS
trappehjelp

Trappehjelperen skal kunne hjelpe til med trappegåing ved å tilby støtte fra et feste i trappegelenderet.

Foto: Assitech AS

– Det er behov for et produkt som kan gjøre trapper tryggere å bruke, særlig for å unngå skader og for at eldre skal kunne bo hjemme lengre, sier Halvor Wold til NRK.

Sammen med to medstudenter ved NTNU i Trondheim har han utvikla et hjelpemiddel som skal tilby ekstra støtte i trappegåing.

– Funksjonsfriske folk tar i bruk en rekke hjelpemidler for å unngå å gå trapper, slik som rulletrapp og heis. Det er synd for folk med funksjonstap, fordi treningseffekten er høy, sier Wold.

30 000 trapperelaterte skader i året

Trappegåeren skal fortsatt ta seg opp trappa ved hjelp av egen maskin, men med et et horisontalt håndtak til hjelp. Håndtaket festes i et spesiallagd gelender og skal tilsvare støtten som en rullator gir på flatmark.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 50 nordmenn dør hvert år som følge av fall «på og fra» trapp.

Samtidig skader 30 000 nordmenn seg i trappeulykker hvert år, ifølge anslag i en rapport fra Norsk instituttt for by- og regionsforskning. Se faktaboks.

– Absolutt behov for hjelpemiddel

Knut Chr. Høvik i Seniorsaken sier det absolutt er behov for et hjelpemiddel som kan redusere antall trappedødsfall.

– Femti dødsfall er veldig mye, og ett dødsfall i trapp er jo ett for mye. Jeg vet at det er en del andre alternativer på markedet, slik som en type heiser, men av prinsipp så støtter vi absolutt målet om å gi flere alternativ for at folk skal kunne bo hjemme lengre, sier Høvik til NRK.

– Revolusjonerende

Utviklerne av Assistep sier deres produkt er det eneste på markedet som hjelper eldre til å faktisk gå opp trappa, heller enn å tilby en mulighet til å heises opp.

– Med vårt produkt slipper de å bli fortalt at de ikka kan bruke trappa mer, det er en beskjed mange kan ta tungt. Å hjelpe eldre til å fortsette en stund til med å gå trapper, med litt støtte, det tror jeg vil være revolusjonerende, sier Eirik Gjelsvik Medbø til NRK.

Studentene anser Hjelpemiddelsentralen som den største potensielle kunden for det nye hjelpemiddelet, som etter planen settes i produksjon i mars.

– Vår oppgave nå blir å spre ordet om at Assistep finnes. Vi kan ikke gå ut med prisen på produktet fordi produktet ikke er på markedet ennå, men vi har trua på at det er behov for produktet og at det samtidig kan være komersielt lønnsomt å produsere, sier Wold.

Assistep

Studentene som står bak produktet tok andreplass i beste foretningsplan under Venture Cup i år. I august vant de også årets studentstipend fra Tekna pålydende 50 000 kroner. Fra venstre: Eirik Gjelsvik Medbø, Ingrid Lonar, Steinar Gamst, Halvor Wold.

Foto: Assitech AS