Hopp til innhold

Dette prosjektet har bidratt til opplæring av 50 lærlinger

For 14 måneder siden kuttet de det første stålet. I dag ble plattformdekket til det nye Hod-feltet slept ut.

I godvær og med blikkstille sjø forlot det nyeste prosjektet industriområdet i Verdal onsdag.

På det meste har 550 personer vært involvert i byggingen. 50 av disse er lærlinger.

– Jeg begynte her da jeg var 16 år, forteller Tobias Green Granum (18). Han og de andre har kombinert læretiden med allmenn studiespesialisering.

Situasjonen er det motsatte av sommeren 2020, da utsiktene for norsk verftsindustri så mørke ut. Arbeidsplasser stod da i fare. Verftet i Verdal ble brukt som eksempel på hvor viktig oljenæringen er for Distrikts-Norge.

Redningspakker ble utarbeidet og saken skapte stor diskusjon.

Resultatet ble at et bredt flertall på Stortinget for midlertidige endringer i skattesystemet for olje- og gassnæringen.

Kun timer etter stortingsforliket startet byggingen av plattformen i Verdal. 14 måneder senere står plattformdekket til Hod-feltet ferdig.

Lærlinger ved Aker Solutions verft i Verdal

PLATELÆRLINGER: F.v. Dorte Jørstad (18), Elias Gebre Teklemariam (28), Tobias Green Granum (18) og Eirik Thorhus (17) er fire av over 50 lærlinger som har jobbet med Hod-plattformen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Har fått være med på hele prosessen

Aker Solutions i Verdal er et av Trøndelags største arbeidsområder for lærlinger.

Det er Elias Gebre Teklemariam (28) glad for.

– Jeg har vært heldig å få være med på prosjektet helt fra starten av. Først i modulhallen og til slutt på helikopterdekket. Det har vært et veldig spennende prosjekt, sier Gebre Teklemariam.

Får både yrkes- og studiekompetanse

Ungdommene NRK snakket med går på et kombinert lærlinge- og studieløp (TAF). Studiet er fireårig og kombinerer yrkesfag med spesiell studiekompetanse.

– Vi som er platelærlinger har ansvar for at ting skal sitte der de skal. Vi ser på tegningene og ser hvordan plater skal festes. Så kommer sveiserne etter oss, sier 17 år gamle Eirik Thorhus.

Kombinasjonen går ut på to dager i bedrift og tre dager på skolen hver uke.

Snart står fagprøven for tur. Etterpå er de aller fleste av de 50 lærlingene sikret fast jobb i en oljenæring som skriker etter arbeidskraft.

Plattform fra Aker Solutions sitt verft i Verdal slepes til Hod-feltet.

SLEPES UT: Plattformdekket på tur fra Verdal til Nordsjøen onsdag morgen. Det skal deretter plasseres på understellet som står klart.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Avgjørende med rekruttering

På industriområdet til Aker Solutions i Verdal skinte lærlinger og ledelse om kapp med sola. Og ungdommene får sin del av æren.

– Det gjør meg ekstra stolt at Aker BP gjennom Hod-prosjektet har bidratt til fagopplæringen til 50 lærlinger, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP.

– Det er 14 måneder siden vi kuttet det første stålet til det produktet vi ser her. Antagelig er dette det beste produktet jeg har sett i hele min karriere, avslutter Hersvik.