50 år siden Rosenborgs første Europa-seier

I 1965 spilte Rosenborg sin aller første kamp i europacupen. I kveld møter de det samme laget på ny.

RBKs første Europa-seier

RBK i sin første europacup-kamp i 1965. Bak f.v T. Pedersen, B. Thingstad, K. Rønnes, T. Lindvaag, E. Hansen, T. Kleveland f.v. S. Haagenrud, K.Jenssen, T.R. Fossen, K. Hvidstad, E. Nygaard.

– Jeg husker kampen som om den var i går. Vi skulle ikke bare representere Rosenborg, men også Norge, sier Tor Kleveland til NRK.

Det er et halvt århundre siden Rosenborg spillte sin første kamp i europacupen. Året var 1965, og et dobbeltmøte mot den islandske cupmesteren KR Reykjavik sto for tur.

Trønderne hadde vunnet sitt andre norgesmesterskap året før, og dermed kvalifisert seg for cupvinnercupen, som det het den gang.

– Var dere nervøs før kampen?

– Vi var ikke akkurat nervøs, men veldig spente, sier fotballveteranen.

Varmet opp med Wenche Myhre

50 år siden eventyret

Tor Kleveland er mannen bak Rosenborgs første scoring i europacupen.

Oppladingen til kampen ble ikke helt slik spillerne hadde sett for seg. Flyet ble nemlig 12 timer forsinket.

– Vi ble ganske frustrert, det var jo trossalt den viktigste kampen vi skulle spille frem til da, sier han.

Som plaster på såret fikset det islandske flyselskapet billetter til en forestilling på Chat Noir med Wenche Myhre og Dizzie Tunes.

– Det gjorde veldig godt for oss, for da fikk vi slappe av og ledd litt.

Halv tolv om kvelden kom laget seg omsider avgårde, og spillerne fikk seg et par timers søvn før den store kampen.

Sikret RBKs første Europa-seier

Trønderne var forberedt på å møte et godt lag. De islandske cupmestrene hadde fem landslagsspillere i troppen. Kleveland sørget likevel for at det ble norsk seier.

Etter åtte spilte minutter sikret han laget ledelsen med et langskudd fra 16-meteren. Islendingene utlignet 25 minutter ut i andre omgang, men Kleveland fikk inn sin andre scoring åtte minutter senere. Tore Pedersen avsluttet med ett siste mål, og resultatet ble 3-1.

– Vi var veldig fornøyd med kampen og seieren, minnes Kleveland.

Han fikk ikke spille under returoppgjøret på Lerkendal, etter å ha pådratt seg influensa, men også da vant trønderne 3-1 mot islendingene.

Tror det blir en tøff kamp

I kveld spiller Rosenborg igjen mot islendingene. Kleveland tror kampen kan bli tøff, men mener Rosenborg bør kunne gå videre.

– Jeg tror landslaget er bedre enn klubbfotballen, sier den tidligere RBK-spilleren.

Veteranen har også stor tro på at det går den riktige veien i eliteserien. Han mener Rosenborg har vært stabil så langt.

– Ut fra det de har vist satser jeg på at det blir gull!