Kalte somalisk mann "jævla apekatt" – dømt til fengsel

En 49 år gammel mann fra Namsos er dømt til 20 dagers betinga fengsel for hatefulle og diskriminerende ytringer mot en innvandrer.

Namsos Storsenter

Det var utenfor inngangen til Namsos storsenter at den dømte mannen trua med å banke opp en somalisk mann og kom med en rekke diskriminerende uttalelser.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Det var utenfor inngangspartiet til Namsos storsenter at Namsosmannen konfronterte en somalisk mann som sto og snakka i telefonen. 49-åringen, som var berusa, gikk rett bort til somalieren og stilte seg rett opp i ansiktet på ham og stirret. Deretter gikk han på kjøpesenteret.

Aggressiv

Da Namsosmannen kom ut av kjøpesenteret igjen tar han nok en gang turen bort til den somaliske mannen. Han stiller seg igjen rett opp i ansiktet på mannen og kaller blant annet den somaliske mannen for "jævla apekatt" og "den dritten der".

Tiltalte trua også med å gi mannen juling og sa han hata somaliere.

Retten mener 49-åringen har gitt klart uttrykk for at han hatet somaliere, noe som går på etnisitet. I dommen understrekes det også at tiltalte ikke kjente fornærmede fra før.

De tre tingrettsdommerne skriver i dommen:

"Retten fant at tiltaltes ytring innebar en grov nedvurdering av menneskeverdet til muslimer som gruppe og en konkret politiker" Retten mener det er skjerpende at ytringene kom helt uprovosert og at han framsto som sint og aggressiv.

Namdal tingrett mener det må reageres strengt mot ytringer av denne typen.

"Minoriteter har behov for vern mot intoleranse og fremmedfrykt"

Liten rettspraksis

Det er sjelden folk dømmes i retten for denne typen ytringer. Etter at den tidligere "rasismeparagrafen" §135 i straffeloven ble endra, så har det ikke vært mange dommer mot denne typen ytringer i den

Namdal tingrett har vurdert straffa ut ifra tre andre dommer avsagt andre steder i landet.

Aktor la ned påstand om 18 dagers fengsel i retten.

– Jeg registrerer at aktor la ned påstand om ubetinga fengselstraff og at retten har gitt en betinga dom, sier mannens forsvarer Siw Bleikvassli i en kort kommentar til NRK.

Hun har foreløpig ikke fått snakka med klienten sin og kan derfor ikke svare på om dommen blir anka.

49-åringen er også dømt for besittelse av anabole steroider.