Hopp til innhold

Norge forbereder seg på lettelser i tiltak, men her må de vente litt til

Flere kommuner opplever økt smitte og vil fortsette med strenge smitteverntiltak. Blant annet strammer de inn i Trondheim, som fikk påvist 47 nye smittede tirsdag.

Nordre gate Trondheim

HØYE SMITTETALL: Formannskapet i Trondheim vil onsdag vedta ny lokal smittevernsforskrift. Etter alle solemerker vil sentrumsgatene være nokså tomme også i tida framover.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Den siste uken har flere kommuner i Norge fått kjenne på bakrusen etter 17. mai.

Det betyr at mens nye nasjonale retningslinjer blant annet vil tillate skjenking fram til midnatt fra torsdag av, så trekkes det i nødbremsen en rekke steder.

– Smitten har flatet ut nasjonalt, men en del steder henger man etter, som i Trondheim, Kristiansand og Hamar, sier kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden.

Formannskapsmøte i Trondheim kommune, onsdag 26. mai 2021.

STRENGERE TILTAK: Formannskapet i Trondheim er samlet onsdag for å vedta strengere smittevernregler i kommunen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Høyeste smittetall på flere måneder

Etter flere måneder med lave smittetall, melder trønderhovestaden onsdag om sitt høyeste smittetall siden januar: 47 personer har fått påvist smitte i løpet av tirsdagen.

Den siste uken har smittetallene økt jevnt og trutt, med mellom 20 og 30 smittede de fleste dager.

Brorparten av de smittede er personer i 20-årene, og 54 av smittetilfellene den siste uken er knyttet til ett utested, hvor mange var samlet 17. mai, ifølge kommunedirektør Morten Wolden.

Enkelte skal ha gitt fullstendig blaffen i koronareglene på festdagen, sa han til NRK tirsdag.

Som følge av den tiltakende smitten, har kommunen onsdag vedtatt strengere smittevernregler fram til 8. juni.

Dette innebærer blant annet munnbindpåbud på offentlige steder, skjenkestopp fra kl. 22, og innslippsnekt fra kl. 21. Alkohol kan også kun serveres med mat.

I tillegg kommer sterke anbefalinger om å begrense sosiale kontakter til fem personer pr. uke, og å ikke ha flere enn to gjester i private hjem.

– Vi er nødt til å ta denne hestekuren, slik at vi får kontroll og kommer oss på plass der vi burde være, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

– Bør holde stengt en stund

Det kan synes som at Trondheims innbyggere er enige med politikerne. Selv om det betyr at de må leve litt mer restriktivt enda lenger, så skjønner de NRK har snakket med at dette må til.

– Jeg synes det er viktig at man tar grep, og jeg tenker at når man først stenger, så bør man holde stengt en stund, sier Erica Norwich.

– Jeg tror ikke det er lurt å åpne opp i ny og ne. Da risikerer man at det blir høye smittetall igjen, og så må man bare stenge ned igjen.

Erica Norwich

LURT: Erica Norwich mener det er lurt å stenge ned – og gjerne det lenge.

Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NRK

Dette er noe Hilde Kvam Hoddevik har kjent på kroppen. Trondhjemmeren bor i Oslo, men har onsdag tatt turen til hjembyen for å besøke venner og kjente.

– Timingen var kanskje ikke perfekt, sier hun og ler over ironien i at hun har dratt fra byen som endelig åpner opp til en by som nå stenger ned.

– Men jeg har stor forståelse for at Trondheim vil stramme inn. Det er vel det eneste som er riktig.

Hilde Kvam Hoddevik

PÅ BESØK: Hilde Kvam Hoddevik har planlagt besøket til hjembyen Trondheim en stund, og hadde maks uflaks med timingen.

Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NRK

Pandemiens natur

Trondheim kommune er heller ikke de eneste som ser seg nødt til å fortsette med strengere tiltak, samtidig som store deler av landet nå forbereder seg på lettelser.

Bergen kommune vil vente med en eventuell nedtrapping til søndag, etter store folkeansamlinger 17. mai.

– Smittesituasjonen er lovende. Vi ser foreløpig ikke tegn til smittebølgen vi fryktet etter 17. mai, men det er litt for tidlig å åpne mer opp, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) onsdag ettermiddag.

I Hammerfest ble det fredag 21. mai innført så å si total nedstenging som følge av det største utbruddet i Finnmark hittil. Så langt er over 200 personer smittet i kommunen.

Også her knyttes utbruddet til festing.

I Innlandet fylke har smittetrykket aldri vært større enn det er akkurat nå, og både Nord-Østerdal og Hamarregionen har stengt ned.

Også i Gjøvik har de bestemt seg for å vente i minst en uke før de lemper på tiltak.

Smittetallene her er på over 150 pr. 100.000.

– Jeg tror innbyggerne i Gjøvik er lettet over at vi tar de beslutningene som situasjonen til enhver tid krever. De vil oppleve dette som en trygg og god beslutning, sier varaordfører i Gjøvik Anne Bjærtnes (H).

Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, sier situasjonen er paradoksal, men at det samtidig er pandemiens natur at det kan komme lokale utbrudd.

Han mener det er smart å stenge ned.

– Hold avstand selv om det er meldt bra vær i helga, er Storbergets budskap.

Knut Storberget

BER FOLK HOLDE AVSTAND: Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, mener det er lurt å stenge ned i de regionene hvor det fortsatt er økt smitte.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

187 russ smittet

I Agder er det også satt nye smitterekorder de siste dagene, og flere kommuner kommer ikke til å følge gjenåpningen.

Verst er det i Kristiansand, der smittetallene altså har eksplodert som følge russefeiringen.

– Vi kommer til å fortsette med restriksjonene som har vært nasjonalt til nå, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Det siste døgnet har 42 personer fått påvist covid-19, og totalt er 630 personer smittet av korona hittil i mai. 187 russ er bekreftet smittet etter 17. mai.

Ifølge ordføreren er de fleste smittede nærkontakter av russen.

Russefeiringen er nå stanset og elevene må holde seg hjemme fra skole og fritidsaktiviteter.

Det store utbruddet har ført til at Kristiansand ikke åpner for flere enn fem gjester hjemme, og ber om at alle arrangement avlyses.

Imidlertid får både restauranter og treningssentre holde åpent, da det har vært lite smitte knyttet til disse stedene.

Markens gate om kvelden 17. mai.

6000 SAMLET: En stor folkemengde hadde samlet seg i Kristiansand sentrum på kvelden 17. mai. Dette var stort sett ungdom.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Rødt nivå i videregående skole

Et pågående smitteutbrudd i Ålesund gjør at de også her utsetter gjenåpningen.

Blant annet har over 150 mennesker blitt smittet av korona etter fest på utestedet Toldboden.

I tillegg er mange barn og unge berørt av smitten i Ålesund, som har ført til at kommunen etter 17. mai har innført rødt nivå på flere videregående skoler.

Kommunen har også innført rødt nivå ved voksenopplæringa, samt satt tre barneskoler på det de kaller forsterka gult nivå.

Samtidig er skjenkestoppen forlenget og folk må fremdeles bruke munnbind.

Bare tirsdag ble det meldt om 15 smittetilfeller, og kommuneoverlege Olav Mestad sa at de neste dagene blir avgjørende for om kommunen får kontroll på utbruddene.

Voldsdalen skole i Ålesund – gårdsplassen er tom for barn.

RØDT NIVÅ: Det er rødt nivå ved flere videregående skoler i Ålesund etter et smitteutbrudd blant byens barn og unge. Kommunen har innført forsterka gult nivå ved Volsdalen skole og to andre barneskoler etter smitte de siste dagene.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Rockheim stengt som følge av smitte

Også i Trondheim er flere skoler og bedrifter berørt av smitten.

Mandag bestemte Berg skole å stenge ut uken, da alle ansatte er i karantene.

Museet for populærmusikk i Trondheim, Rockheim, har også vedtatt å stenge dørene til og med fredag 28. mai, etter at en av de ansatte har avlagt positiv koronatest.

Alle som var innom museet fredag 21. mai oppfordres til å ha lav terskel for å teste seg.

Med over 2000 nærkontakter har smittesporerne hatt det travelt de siste dagene, og kapasiteten for koronatesting i Trondheim har vært sprengt.

Kommuneoverlegen har tidligere sagt til NRK at hun frykter de samme tilstandene som under utbruddet i jula, som er det største utbruddet i kommunen hittil.

Kø utenfor Leangen teststasjon i Trondheim, onsdag morgen 26. mai

TESTKØ: Utenfor Leangen teststasjon i Trondheim er køen lang onsdag formiddag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK