NRK Meny
Normal

47-åringen frøs ihjel

Mannen som ble funnet omkommet i Vuddudalen, mellom Åsen og Stjørdal lørdag formiddag, frøs ihjel. Det viser den foreløpige obduksjonsrapporten.

Leteaksjon Åsen

47-åringen ble meldt savnet midt på dagen torsdag og funnet lørdag formiddag.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Torsdag 7. mai ved 12:30-tiden kom den hørselshemmede og autistiske mannen bort fra turfølget sitt under en tur oppe på Skordalsvola i Åsen. Han var en av sju brukere ved et dagtilbud i Levanger, som var på tur med to personer fra kommunen.

Han ble funnet omkommet lørdag formiddag klokka 10:40.

– Det var ikke marginalt. Han hadde ligget død en god del timer da han ble funnet, sier etterforskningsleder ved Levanger lensmannskontor, Tor Klevmo.

Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ikke noe klart svar på når 47-åringen døde.

– Det er vanskelig å slå fast, sier etterforskningslederen.

Anmelder kommunen

Marit Mohrsen Pettersen

- Han måtte jo ha tilsyn hele tiden, sier søster til den omkomne, Marit Mohrsen Pettersen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Søsknene til 47-åringen har varslet at de vil anmelde kommunen. De mener det var for få ansvarlige personer som passet på turfølget som broren var en del av.

– De har vel brutt noe når de ikke har skaffet nok folk når de dro på tur, sier Marit Mohrsen Pettersen.

Hun mener institusjonen burde dratt på en annen plass med brukerne enn opp på et fjell.

Stor leteaksjon

Over hundre frivillige og omlag 130 personer fra politiet, Røde Kors, Norges redningshunder og Forsvaret deltok i leteaksjonen.

Det første døgnet var det ned mot fire grader og den andre natta var det ned mot null enkelte steder i området. 47-åringen ble funnet i et bratt og vanskelig tilgjengelig terreng av et redningshelikopter.

– Det er vondt og trasig at det måtte gå bort en av sånne grunner. Han var jo fysisk frisk utenom det andre, sier søsteren.

Gjennomgår rutiner og systemer

Robert Svarva, ordfører i Levanger (Ap)

Før alle slike turer blir det gjort ei risikovurdering, og det er gjort i dette tilfellet også, sier Levanger-ordfører Robert Svarva.

Foto: Terje Næss

Dødsfallet etterforskes av politiet og leteaksjonen vil bli evaluert. Fylkeslegen i Nord-Trøndelag foretar rutinemessige undersøkelser, og samler denne uka dokumentasjon fra kommunen og intervjuer personer som har vært involvert.

– Vi konkluderer når vi har innhentet alle opplysninger, sier fylkeslege Marit Kverkild, som omtaler dødfallet som tragisk og trist.

Også kommunen var rask til å varsle en gjennomgang av sine rutiner og systemer.

– Dette skal ikke skje, men samtidig må vi forholde oss til at det har skjedd og da må vi sørge for at det ikke skjer igjen, sier ordfører i Levanger, Robert Svarva.