NRK Meny
Normal

400 står uten lærlingplass

Bare 310 av 706 søkere har fått lærlingplass i Nord-Trøndelag i høst. – Rekordmange søker om plass i år, forteller Ove Austmo i fagopplæringa i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Lærlinger, helsefag

Mange unge ønsker å utdanne seg innen forhelsefag, men det er vanskelig å få lærlingplass i Nord-Trøndelag.

Foto: Nyhetsspiller

Ove Austmo

Ove Austmo sier det er rekordmange som søker lærlingplass i Nord-Trøndelag i år.

Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune

I år er det spesielt mange som vil utdanne seg innenfor offentlig sektor, og behovet er nærmest skrikende.

– Verst er det innen barne- og ungdomsarbeiderfaget, IKT-servicefaget og helsearbeiderfaget. Her er det et altfor stort gap mellom antall søkere og læreplasser, sier Ove Austmo til NRK.

Skryter av Leksvik

Austmo oppfordrer offentlig sektor til å ta inn flere lærlinger, og han skryter av Leksvik kommune som nå har 19 lærlinger.

I Sør-Trøndelag skal det være lettere å få seg lærlingplass fordi både offentlig sektor og næringslivet i trondheimsområdet tar unna mye. Men i Nord-Trøndelag mangler 400 unge og voksne lærlingplass.

– Dette er et tall som endrer seg daglig framover, og vi ender med et langt bedre resultat enn dagens situasjon. Samtidig ser vi et rekordhøyt antall elever som søker læreplass. Utfordringen er betydelig, og framtidas fagarbeidere er avhengige av en læreplass, sier Austmo.

– Stå på

Han tror mellom 100 og 200 ikke klarer å skaffe seg lærlingplass i høst, og Austmo ber søkerne stå på.

– Mange bedrifter er i tenkeboksen, og noen kan ta inn flere lærlinger enn først tenkt, om de rette kandidatene dukker opp. Vi vet også at august er en svært aktiv måned for lærebedrifter. Det er bare å stå på videre, sier Austmo.

Bedrifter som tar inn lærlinger før 15. juli får et ekstratilskudd på 10.000 kroner.

– Er det bedriftens første lærling kan det også søkes om ytterligere 50.000 kroner i tilskudd, legger Austmo til.

Han opplyser at Nord-Trøndelag fylkeskommune vil komme med et skoletilbud til de som til slutt ikke klarer å skaffe seg læringsplass.