NRK Meny
Normal

Dette får folk til å spekulere

Verdenskjent gatekunstner lager 3D kunst på kjøpesenter i Trondheim.

Leon Keer maler i Trondheim

Leon Keer er i ferd med å gjøre ferdig sitt nyeste kunstverk på City Syd.

Foto: Morten Andersen / NRK

Leon Keer

Leon Keer er blitt en kjent kunstner på grunn av sin artige gatekunst.

Foto: Morten Andersen / NRK
Leon Keer maler i Trondheim

Folk er nysgjerrige på kunsten til Leon Keer

Foto: Morten Andersen / NRK|

– Det summes veldig i området rundt kunstneren. Folk stopper og spekulerer i hvordan han gjør det. De blir imponert, sier senterleder ved City Syd, Finn Dybdalen.

I et av publikumsområdene på kjøpesenteret står nederlenderen Leon Kerr på huk og maler legofigurer. Rundt han stopper folk opp for å se hva kunstneren holder på med. Fra enkelte vinkler ser det ut som at figurene er i ferd med å komme opp av golvet.

– Det er mange som er nysgjerrige. De lurer på hvordan jeg gjør det og hvilke teknikker jeg bruker. Det er første gangen slik kunst blir laget i Norge, sier Leon Keer til NRK.no

Detaljrikt

På sommeren, når det er ferietid, prøver City Syd alltid å gjøre noe spesielt for å tiltrekke seg kunder. I fjor lagde de en speillabyrint, i år ble det gatekunst i 3D.

– Vi kom på ideen litt før jul i fjor. Vi hadde sett eksempler på slik kunst tidligere og lot oss fascinere. Så kom vi over Leon Keer, som lever av dette og er drivende dyktig.

Leon Keer er blitt verdenskjent for sin 3D gatekunst. Han reiser over hele verden og forundrer og begeistrer folk med kunsten sin.

– Jeg vil at kunsten skal være gøy. Det er ikke noen dyp sosial betydning det jeg gjør. Jeg vil at folk skal leke med bildene, sier Keer.

Keer lagde reklameplakater før han begynte som kunstner. Han har brukt lang tid på å mestre teknikkene som krever for å få den tredimensjonale effekten.

– Det er ganske krevende. Det må en del matematikk til for å få vinkler og perspektiver til å stemme, sier han.

Keer legger først utover en folie på området som skal males. Deretter legger han en grunnfarge som passer til underlaget før han begynner på en skisse.

– Jeg har ganske detaljerte bilder. Det gjør det mer utfordrende, men må lide litt for kunsten, sier Kerr og humrer over sin egen klisjè.

Saken fortsetter under bildegalleriet

Travel mann

12 timer hver dag bruker nederlenderen på å få ferdig kunstverket. Sittende eller huk jobber han i posisjoner som ikke er spesielt god for ryggen.

– Det går greit nå. I januar og februar gjør det vondt. Men så blir ryggen så godt trent at det går fint. Nå kan jeg fint sitte i mange timer i disse posisjonene, sier Keer.

Nederlenderen er en travel mann på sommeren. Mandag reiser han hjem til Nederland før han reiser videre til München for å lage et bilde der. Så er det tilbake igjen til hjemlandet for å lage mer kunst.

– Det er fint å reise verden rundt og lage kunst. Jeg treffer mange hyggelig folk og jeg blir kjent med nye kulturer. Det gir inspirasjon til nye bilder, sier Kerr.

Selv om kjøpesenteret nå har får et kunstverk på golvet, så vil det nok ikke bli et egen kunstavdeling mellom butikkene.

– Ting som er bra varer nok ikke evig. Dette er malt på golvet og det vil nok være slitt bort i løpet av 3–4 uker. Vi skal prøve å ta vare på det såpass godt at det holder ut juli, sier Dybdalen.