NRK Meny
Normal

36 år gammel kvinne dømt til 13 års fengsel

En 36 år gammel trondheimskvinne ble fredag formiddag dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap på Vibeche Falck Danielsen 16. januar i 2014. Dommen i Sør-Trøndelag tingrett var enstemmig. Kvinnen anket dommen på stedet.

Vibeche Falck Danielsen

48 år gamle Vibeche Falck Danielsen ble funnet drept og dumpet i Nidelva.

Foto: Henrik Sundgård/Privat

Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes har vært aktor i straffesaken mot den 36 år gamle trondheimskvinnen.

Foto: Geir Wennberg

Kvinnen har hele tiden nektet for å ha drept Danielsen, men har innrømmet å ha vært til stede i leiligheten hvor drapet fant sted. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes har vært aktor i straffesaken, og la ned påstand om 13 års fengsel for 36-åringen i sin prosedyre da saken ble avsluttet.

Sammen om drapet

Nå er kvinnen dømt til den samme straffen. Tingretten mener også at øksa som ble funnet, er den som ble benyttet til å drepe Danielsen. I dommen kommer det fram at blodflekkene på 36-åringens T-skjorte tyder på at hun stod nærmere drapshandlingen enn hun selv hele tiden har hevdet.

Tingretten er heller ikke i tvil om at den tiltalte kvinnen kunne utført drapet selv om hun er funksjonshemmet. Retten mener både den 36 år gamle kvinnen, og hennes drapsdømte ekssamboer var til stede i soverommet under drapet, og at de var sammen om det.

Hevder hun så drapet

Da saken ble behandlet i tingretten tidligere i november hevdet kvinnen at hun så deler av drapet , men at det var ekssamboeren hennes som utførte det. Den nå 49 år gamle ekssamboeren er tidligere dømt til 13 års fengsel for drapet .

48 år gamle Vibeche Falck Danielsen ble meldt savnet i Trondheim torsdag 16. januar 2014. Politiet fikk melding om at en kvinne lå skadd i en leilighet, men den var tom da de ankom. De fant blodspor i leiligheten.

Det ble satt i gang en omfattende leteaksjon etter den savnede kvinnen som ble funnet død i Nidelva fire dager senere. Flere personer ble senere siktet i saken, men bare en 49 år gammel mann er dømt for drapet.

Vibeche-saken drapsstedet

Slik fant politiet åstedet etter drapet på Vibeche Falck Danielsen.

Foto: Politiet

Tekniske funn

Det var 49-åringens vitnemål og tekniske funn på åstedet som gjorde at den 36 år gamle handikappede kvinnen ble tiltalt og nå dømt for å ha vært med på drapet.

Ifølge tiltalen hogg og stakk 36-åringen Vibecke Falck Danielsen flere ganger i hodet og halsen med øks. Falck Danielsen døde etter kort tid av forblødning.

I dommen heter det at Vibeche Falck Danielsen ble utsatt for både smerte og redsel før hun døde.

«Hun ble utsatt for kvelningsforsøk, slått minst fire ganger i hodet med stump gjenstand og stukket totalt ti ganger ulike steder på kroppen. Hun må ha vært bevisst ved noen av handlingene».

Sør-Trøndelag tingrett mener det også er straffeskjerpende at liket ble fjernet fra leiligheten.

«Det var en betydelig risiko for at hun ikke hadde blitt funnet, noe som hadde økt belastningen for de etterlatte, som da sannsynligvis ikke ville ha fått en forklaring på hva som hadde skjedd», heter det i dommen.

Anket dommen

Forsvarer Thomas Øiseth

Thomas Øiseth er den 36 år gamle kvinnens advokat.

Foto: Kari Sørbø/NRK

Kvinnens advokat, Thomas Øiseth, minnet under rettssaken om at straffesaken mot kvinnen først ble henlagt av Riksadvokaten. Men etter at hennes ekssamboer endret forklaring i sin ankesak i juni, ble hun igjen tiltalt for drap.

– Min klient mener hun er uskyldig dømt, og anket dommen på stedet. Vi mener retten har gjort en uriktig bevisvurdering, sier Øiseth til NRK etter at dommen ble lest opp.

De etterlatte etter Vibeche Falck Danielsen fremmet under rettssaken krav om oppreisningserstatning, men dette kravet ble avvist av Sør-Trøndelag tingrett.