Hopp til innhold

Nesten alle i Trondheim kan ha fått en vaksine i løpet av august

Neste uke får kommunen 10.700 vaksinedoser. Om leveransene fortsetter i samme tempo kan ni av ti over 18 ha fått en vaksine i august.

Folk sitter i båser og får koronavaksine av helsepersonell på Sluppen i Trondheim

Det meste av vaksineringen i Trondheim foregår i de gamle lokalene til Posten på Sluppen.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Trondheim har de siste ukene fått såpass med vaksiner at tempoet der har økt. I uke 23 får byen 10.700 vaksiner. Om byen får samme mengde med vaksiner framover, så vil de fleste ha fått en vaksinedose i løpet av august.

– Om vi får dosene, som er et nøkternt scenario å få nå, så vil vi kunne vaksinere 90 prosent av de over 18 år innen 16. august, sier helse og velferdsdirektør, Wenche Dehli.

Hun tar riktig nok forbehold om at leveransene fortsetter i samme tempo som nå.

– Vi håper virkelig på disse leveransene og fester vår lit til det. Vi bemanner opp med tanke på å sette disse dosene, sier hun.

Stabil smittesituasjon

Av dem som ble testa i byen tirsdag, så var 33 av prøvene positive. Det opplyste kommunedirektør Morten Wolden om under dagens formannskapsmøte.

– Vi er på det samme nivået vi har hatt den siste uka, sier han.

Blant de smitta skal det fortsatt være en del som er smitta av ukjente smittekilder. Ifølge kommuneoverlege Tove Røsstad har fire, muligens fem, ukjent smittekilde.

– Situasjonen er uendra. Det går litt opp og ned, sier Røsstad og viser til at 16 testa positiv mandag.

Det er fortsatt sånn at smittesporerne ikke greier å finne den nøyaktige smittekilden til alle som blir syke. De greier kun å spore smitten til miljøet de er blitt smitta i.

– Vi kan ikke forvente noen effekt av tiltakene som er satt i gang før det har gått 14 dager. Først da kan vi være sikre på det vi ser, sier hun.

Biler står i kø utenfor teltet på Leangen i Trondheim, hvor koronatester tas

Det er fortsatt stor pågang for å få teste seg for koronaviruset i Trondheim om dagen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Sterke reaksjoner på nedstenging

På grunn av mange smitta i Trondheim de siste ukene valgte politikerne i byen å stenge ned store deler av byen mandag. Treningssentre og svømmehaller ble stengt. Og det ble innført full skjenkestopp på serveringsstedene.

Det har kommunen fått reaksjoner på de siste dagene.

– Vi prøver å svare de så godt vi kan på hvorfor dette er nødvendig, sier Wolden.

Samtidig er både politiet og kommunen bekymra for hvordan det går med stengte utesteder og finvær i byen. Man er redd mange vil samles utendørs og ta en fest.

– Vårt utgangspunkt er at vi skal bruke våre vektere til å observere, dra rundt og snakke med folk. Gi de råd og i verste fall ta kontakt med politiet om det går over styr, sier Wolden.