Hopp til innhold

300 ansatte mister jobben i Nortura - De ansatte tar det tungt

Ansatte over hele landet blir rammet av nedbemanningen.

Norturs slakteri i Karasjok (logo innfelt)

Nortura melder torsdag at 300 ansatte mister jobben som følge av nedbemmaning de tre neste årene. Her Norturas slakteri i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen (NRK) / Ned Alley (NTB Scanpix)

Landets største produksjon av kjøtt- og eggprodukter skal kutte kostnader. Konsekvensen blir at antall ansatte i selskapet skal kuttes med 300. Det melder bondeeide Nortura i ei børsmelding torsdag.

Ansatte over hele landet blir rammet av nedbemanningen som skjer i både administrative stillinger og støttestillinger for å utføre selskapets kjernevirksomhet.Tillitsvalgt Kenneth Johansen for de ansatte i Nortura forteller at beskjeden kom som et sjokk på mange.

– Det er klart at vi tar det tungt og er bekymret. Med omfanget på kuttene, så ser vi jo alvoret i situasjonen, sier han.

Utfordring å holde motivasjonen oppe

Kenneth Johansen er tillitsvalgt for de ansatte i Nortura.

Tillitsvalgt Kenneth Johansen for de ansatte i Nortura forteller at de ansatte nå er bekymret.

Johansen frykter at flere nå ikke føler seg verdsatt i bedriften.

– Når det kommer en så tung beskjed, så er det en utfordring å holde motivasjonen oppe. De fleste føler jo at man gjør en så god jobb som mulig, men at det ikke er bra nok, sier Johansen.

Drastisk omfang

Likevel er de inneforståtte med at de nå må gjøres massive tiltak.

– Vi har jo forståelse for det. Når Nortura gradvis ikke klarer å levere de resultatene som er ambisjonen, så må det jo gjøres tiltak i den situasjonen vi er i. Nortura har jo hatt ulike kostnadskutt de siste årene, men omfanget har ikke vært i nærheten av så drastisk som den nebemanningen som skal skje nå, påpeker Johansen.

Kostnadene må ned

Konsernsjef i Nortura Arne Kristan Kolberg forteller at årsaken til det drastiske kostnadskuttet kommer av svekkelse i driftsresultatet, som ikke samsvarer med ambisjonene til bedriften.

– Inntjeningen i andre halvår i fjor er i utakt med de ambisjonene vi har. Nå har vi et behov for å sette i gang tiltak for å rette kursen oppover i et høyt tempo, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg til DN.

Flere faktorer spiller inn

Konsernsjefen viser til en rekke faktorer som spiller inn på det overraskende svake fjorårsresultatet.

– Overgangen til ny distribusjonsløsning har vært krevende, salget har vært noe lavere

Arne Kristian Kolberg

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura sier at ansatte over hele landet vil bli rammet av nedbemanningene.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

enn ventet mot slutten av året, og det har vært utfordringer med overproduksjon av flere dyreslag. I sum fører dette til at driftsresultat for 2017 blir svakere enn det man «med rimelig grunn kunne forvente, sier Kolberg.

Trøndelagsfabrikkene

Når det gjelder Norturafabrikkene som er lokalisert i Trøndelag er det ennå usikkert om nedbemanningen vil ramme fabrikkene på Malvik og Heimdal. Fabrikksjef for Nortura i Steinkjer, Torben Holm Pedersen, forteller at kuttene ikke vil ramme fabrikken i Steinkjer.

– Som situasjonen er akkurat nå på slakting og skjæring blir ikke vi rammet av denne nedbemanningen, sier Pedersen til Trønder-Avisa.

Nortura er landets største produsent av kjøtt- og eggprodukter og hadde i 2016 en omsetning på om lag 22,2 milliarder kroner. Selskapet har 5 300 medarbeidere i 30 kommuner over hele landet. Konsernet er organisert som et samvirke eid av 19.000 aktive norske bønder.

Bøndene rammes

Kostnadskuttet vil ikke bare få betydning for de ansatte i Nortura, men også bøndene som leverer kjøtt til Nortura, må belage seg på dårligere betalt for leveransene. Svineprodusent Johan Arnt Dahlen fra Ekne leverer svin til Nortura, og synes situasjonen er uheldig.

– Det e jo ikke noe særlig dette. Vi vil jo gjerne ha det utbytte som vi skal ha vi da. Spesielt når gårdsdriften går godt, så skal det jo egentlig bli gitt tilbake til oss også, sier Dahlen.