Hopp til innhold

30 kroner timen lovlig lønn

Utenlandske jordbruksarbeidere blir ikke garantert minstelønn i sommer. Det er klart etter at et møte i arbeidslivets tariffnemnd endte uten vedtak.

Jordbærplukking

Illustrasjonsfoto.

Foto: Kristin Haug / NRK

- Når det gjelder lønn er det opp til næringen selv å sørge for at de holder et nivå som er i tråd med norske lønninger, sier Arvid Eikeland i Fellesforbundet til NRK.

Tariffmøte uten vedtak

En overgangsordning for flere østeuropeiske land løp ut i mai i år. Tariffnemnda hadde et møte denne uken hvor en forskrift for felles jordbrukslønn ble drøftet. Den skal først ut til høring i høst, og i sommer er altså lov å betale utenlandske jordbruksarbeidere 30 kroner timen.

- Det er fullt lovlig. Men det er klart at det da er en næringsdrivende som ved sosial dumping driver en utstrakt form for konkurranse i forhold til næringen for øvrig, sier Eikeland.

Frykter sosial dumping

Forbundet frykter at mangelen på lovverk rundt jordbrukslønninger vil føre til økt sosial dumping i sommer.

- Det er en stor fare for at det blir sosial dumping, det er ikke til å unngå. Uten et lovverk står vi veldig svakt, sier Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet.

Selger billig arbeidskraft

I ett år har Flatmo jobbet med å kartlegge sosial dumping i Nord-Trøndelag. Finanskrise og lave lønninger i hjemlandene bidrar til at utenlandske arbeidere selger arbeidskraften billig i Norge.

- Vi vet at det er ganske stor tilgang på arbeidskraft fra baltiske land. Og når vi samtidig vet at månedslønnen for tilsvarende arbeid i disse landene er rundt 1.000 kroner, er det naturlig at de er villige til å selge arbeidskraften sin ganske billig, sier Rose Maiken Flatmo.