26 beboere må flytte etter omfattende hærverk

Et kommunalt hybelhus med 41 leiligheter på Valøya i Trondheim har fått store skader etter at flere sluk ble tilstoppet og vannrør ble revet av, slik at vannet flommet ut.

Hybelhus Valøya i Trondheim

26 beboere må flytte ut fra hybelhuset på Valøya etter at noen tilstoppet avløp og rev ned vannrør flere steder i bygget.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Da jeg kom dit rant det godt med vann nedover hovedtrappa og ned i kjelleren, og i korridorene sto det mye vann, sier prosjektleder for vedlikehold i Trondheim kommune, Tore Lilleaker.

Da han besøkte det kommunale hybelhuset på Valøya i Trondheim i forrige uke, ble han møtt med store vannmengder i gangene.

– Vaktholdet oppdaget vannet først i etasjen under der lekkasjen skjedde, og stengte dermed vannet i leiligheten lekkasjen var i. Kort tid etter skjedde det en ny lekkasje et annet sted. Da ble vannet stengt for hele bygget, sier Lilleaker.

– Opprørende

Tore Lilleaker

Tore Lilleaker ved vedlikehold i Trondheim kommune sier han aldri har opplevd slike skader før.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Med vilje hadde noen stoppet til avløp og revet ned vannrør flere steder i det kommunale bygget. Nå er det meste av vannet tørket opp, men mye har trukket inn i tak og under gulvbelegg.

– Det ser ikke så ille ut, men du kjenner det på inneklimaet. Du kjenner at det er høy luftfuktighet når du puster. Grunnen til at vi agerer såpass raskt, er for å hindre oppblomstring av blant annet muggsopp, som er veldig dårlig for inneklima, sier Lilleaker.

Lilleaker forteller at han aldri har sett ødeleggelser av et så stort omfang før, og at det er vanskelig å si hvor mye kostnadene vil bli på.

– Men det var mye vann på ville veier ei stund, og vann finner de utroligste veier. Så i verste fall er det nok mer enn vi tror, sier Lilleaker.

26 beboere må flyttes

Valøya hybelhus i Trondheim

Skadene er ikke så synlige nå, men mye av vannet har trukket inn i konstruksjoner og kan føre til muggsopp.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hybelhuset har 41 leiligheter, og 26 beboere må nå få seg en ny plass å bo mens bygget rehabiliteres det neste halve året. Enhetsleder for Rusenheten i Trondheim kommune, Wenche Landbakk, sier de vil få plassert alle.

– Vi jobber med å skaffe et nytt botilbud og flytte de som bor her, og de aller fleste har tatt det veldig greit. De vil bli flyttet til forskjellige plasser, og det er gjort individuelle vurderinger på alle som bor her ut ifra hvilke behov og ønsker de har, sier Landbakk.

Ordfører i kommunen, Rita Ottervik ble informert om saken i formannskapet på tirsdag.

– Jeg synes det er opprørende at noen bevisst har gått inn for å lage slike omfattende skader, som selvfølgelig har en økonomisk konsekvens, men som først og fremst gjør at alle beboerne er nødt til å flytte ut i en lengre periode i forbindelse med rehabilitering, sier Ottervik.