22 kommuner innfører bålforbud

28 tilfeller av bolig-, gress- og lyngbranner i Trøndelag de siste to ukene, gjør at all bruk av ild er forbudt i flere kommuner.

Brann Flatanger

LYNGBRANNFARE: Lyngbrannen i Flatanger ødela 55 bygninger i januar 2014.

Foto: Ove Magne Ribsskog

Det kalde og tørre været i Trøndelag bekymrer brannvesenet og kommunene i Trøndelag.

Faren for skog-, gress- og lyngbranner gjør at 22 kommuner hittil har innført forbud mot å gjøre opp ild og behandle brannfarlige gjenstander utendørs.

  • Se oversikt over kommunene nederst.

– Det har vært svært tørt og vi har friskt i minne brannene i Flatanger og Frøya. Når det ikke er snø så sier det seg selv hvor fort det kan gå galt, sier Frank Indergård, vaktleder på 100-sentralen i Sør-Trøndelag.

Det er snart to år siden katastrofebrannen i Flatanger brøt ut. Også da var værforholdene som de er nå. Lyngbrannen herjet i flere dager og ødela landskap og hus. Kort tid etter brøt det ut lyngbrann på Frøya som førte til store ødeleggelser.

Brann på Frøya

EVAKUERT: Flere hundre personer ble evakuert etter en lyngbrann på Frøya i 2014.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Forbud til nedbøren kommer

Det er ikke uten grunn forbudet mot åpen ild er innført. Brannvesenet har registrert hele 28 branner i bolig, gress og lyng de siste to ukene, skriver adressa.no. Forbudet gjelder også tenning av stearinlys på kirkegårder.

– Vi råder ikke noen til å fyre opp i Sør-Trøndelag. Bruk sunn fornuft. Gravlykter med åpen ild er ikke greit. Bruk heller elektriske lys. Det er så tørt i terrenget at ingenting hindrer spredning, sier Indergård.

I går ble det sendt ut OBS-varsel for Helgeland, Salten, Ofoten og deler av Trøndelag på grunn av stor gress- og lyngbrannfare.

Det kalde og tørre være er venter å fortsette i minst én uke til. Det er områder hvor det er lav vegetasjon som er mest utsatt.

– Det har vært en situasjon med stor fralandsvind og lite nedbør. Det er i tillegg lite snø i områdene. I tillegg så har det vært mye vind i både Trøndelag og Nordland, sier vakthavende meteorolog Steinar Skare.

Følgende kommuner har innført forbud:

Roan, Ørland, Bjugn, Åfjord, Orkdal, Skaun, Snillfjord, Agdenes, Meldal, Levanger, Verdal, Frosta, Midtre Gauldal, Melhus, Malvik, Trondheim, Klæbu, Rissa, Leksvik, Rennebu, Oppdal og Stjørdal.

Ti kommuner i Trøndelag har innført bålforbud