Hopp til innhold

Salmonella-alarm i Verdal

21.000 slakteklare kyllinger ble torsdag avlivet på en gård i Verdal etter påvisning av salomonellasmitte.

Kylling i fjøs ved Trønderkylling
Foto: Frank Almås / NRK

Holder seg på magen

Salmonella er en farlig mageinfeksjon for mange, og smitter fra dyr til mennesker.

Foto: Colourbox

21.000 kyllinger er sendt til Hamar for destruering, etter at de ble slaktet på gården i Verdal torsdag.

Les også: Mistanke om salmonella i Rema-pizza

Les også: Salmonellautbrudd på Østlandet

Sjelden smitte

Ifølge Mattilsynet er påvisning av salmonella i hønsebesetninger svært sjelden i Norge.

– Så vidt jeg kjenner til så er dette det andre tilfellet i Norge i år. I fjor ble salmonella påvist i ett tilfelle, og i 2008 var det ingen salmonella-tilfeller i norske fjøs, sier seksjonssjef John Lasse Myhre i Mattilsynet til NRK.no.

På 90-tallet ble det påvist salmonella i noen få besetninger i Trøndelag, deriblant i 1995, da 40.000 kyllinger ble avlivet ved Trønderkylling på Ytterøy.

Myhre vil ikke overdramatisere funnet, men sier at Mattilsynet tar slike funn alvorlig.

– Salmonella er bakterie som smitter fra dyr til folk og fører til at mennesker kan bli veldig syke.

Traumatisk

John Lasse Myhre er sikker på at avlivingen føles veldig traumatisk for bonden.

– Her snakker vi om tilsynelatende friske dyr som gårdbrukeren er nødt til å avlive og destruere.

Mattilsynet mener sannsynligheten for spredning til andre hønsebesetninger er liten.

– Denne gården ligger langt unna andre gårdsbruk med dyr.

Myhre peker på at en kyllingbesetning består av et lukket rom hvor folk sluses inn i besetningen.

Kyllingoppdrettere må sende inn avføringsprøer fra gulvet i rommet der besetningen står, og sende inn til Veterinærinstituttet senest tre dager før slaktebilen kommer.