2016: Kongeparet feirer også i Trøndelag

Til sommeren er det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja ble signet. Det skal de feire med sine nærmeste, og sammen med folket.

Arkivfoto: Kongeparet

Sommerlig besøk av kongeparet blir det i Trondheim neste år. Bildet er fra et besøk kongen og dronningen gjorde på Tingvoll i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Høydepunktet blir den 17. januar, med blant annet regjeringens gave til kongeparet i anledning jubileet: Et utearrangement på Universitetsplassen, og ei festforestilling i Aulaen.

Idrett og lek

Kongeparet har dessuten tatt kontakt med Idrettsforbundet for å høre om de ville hjelpe til med å arrangere et barneskirenn på Slottsplassen i anledning jubileet. Forbundet foreslo da et stort vintersportsarrangement for barn, og har samarbeidet med regjeringen slik at det er samkjørt med regjeringens gave. Det blir åpent for alle barn som vil prøve seg på vintersport og skilek.

Kystreise

Det blir ellers ulike jubileumsaktiviteter gjennom hele året. Noe er under planlegging, mens andre ting er mer fastsatt. Sommerens jubileumsreise i kongeskipet Norge til de største byene langs kysten blir nok høydepunktet.

Kongeparet til Trondheim

Til Trondheim i juni

Kongeparet takker for seg i signingsbyen Trondheim

Kongeparet fra signingsferden til Trondheim i 1991.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Fra 17. til 29. juni skal kongeparet besøke Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, sier Hagen. I Trondheim blir det gudstjeneste i Nidarosdomen nøyaktig 25 år etter at kongeparet ble signet samme sted.

Detaljene ellers rundt hvert bybesøk er ikke kjent ennå.

Ønsker jordnær markering

Etter det NTB erfarer ønsker ikke kongeparet en storslagen feiring med gallamiddager og fester på Slottet, men heller en jordnær markering sammen med folket.

Kong Harald overtok tronen etter at kong Olav døde 17. januar 1991.

Kilde: NTB.