20 hardhauser reiser Hitra - Lofoten i åpen båt

To rib-båter med eventyrlystne passasjerer kjører Hitra - Lofoten - Hitra på fire dager. Så langt har det meste gått etter planen.

Et reisefølge på 20 personer fordelt på to båter, kjører denne uka fra Hitra - Lofoten tur/retur.

En eventyrlysten gjeng kjører RIB tur/ retur Hitra - Lofoten.

Tirsdag morgen la de to hurtiggående ribbene fra kai i Ansnes på Hitra. Ferden går til Lofoten og målet er å være tilbake på Hitra fredag.

– Det har vært veldig artig så langt. Vi stopper omtrent en gang i timen, og går i land for å strekke litt på beina, se oss rundt, å drikke litt kaffe, sier Ola Sjåk-Bræk.

Han jobber som rib-fører i Ansnes Brygger event, som er kommersiell arrangør av turen.

Båtfører på reise

Ola Sjåk-Bræk (med tommel i været) er rib-fører på turen, og sier alt har gått etter planen så langt.

Foto: ZipRace

– Forventninga er å oppleve den tøffe norskekysten i åpne båter. Den spennende båtturen har blitt døpt Zip Race, og den har foreløpig vært en fin opplevelse, sier han.

Høy marsjfart

Med de to ribbene som begge er 29 fot lange, går det unna på havet. Med en hastighet på 47 knop (ca 85 km/t) i snitt, ligger de eventyrlystne godt an til å nå målet om å være tilbake på Hitra fredag.

– Det går veldig bra på sjøen og båtene er meget stabile. Dette er veldig gøy både for oss som arrangerer og for passasjerene, sier Sjåk-Bræk.

Det var avisa Hitra-Frøya som omtalte båtturen først.

Totalt 20 personer er på tur sammen, inkludert båtførere og arrangør. Båtene har en maksfart på 61 knop (ca 111 km/t), men de to ganger 350- og 250 hestekrefters motorene må sjelden gå for full maskin. Foreløpig har de sett en del nise og sel, og håper å få glimt av hval underveis.

Eventyrlystne reiser tur/ retur Hitra - lofoten

Noen av de 20 reisende avbildet under en pause i Bodø. Fra Bodø gikk turen videre til Kjerringøy og etter hvert over Vestfjorden til Lofoten.

Foto: ZipRace

Krysset Vestfjorden

Reisefølget befant seg i Bodø ved lunsjtider onsdag, og satt etter bunkring fart mot idylliske Kjerringøy.

– Nå begynner solen såvidt og titte frem og vi drar snart mot Kjerringøy. Når vi kommer dit så krysser vi Vestfjorden og kommer etter planen til Leknes i Lofoten, sa rib-føreren til NRK onsdag.

Båtene til kai i Bodø

De to 29-fots ribbene til kai i Bodø, før tanking. Begge båtene har 650 liter tank, og vil bruke om lag 1500 liter hver på turen.

Foto: ZipRace

Der overnattet de til torsdag, som ifølge Sjåk-Bræk blir en krevende dag.

– Da drar vi tilbake til Bodø, fortsetter via Saltstraumen og nedover til Abelvær. Det betyr en sjøreise på ca 250 nautiske mil (450 mil) på en og samme dag, sier han.

– Fredag skal vi være tilbake på Hitra. Regner med det blir en sjarmøretappe på rundt 100 nautiske mil, og 3-4 timer i båten. Går det som det skal, så når vi målet, sier båtføreren.

Her kan du følge båtenes fremdrift.