Hopp til innhold

Fornminner ble konsertscene

En 2 000 år gammel mur inne i Harbakhula i Åfjord rakk å være scene for både Moskvapatriarkatets mannskor og The Brazz Brothers før det ble oppdaget brudd på kulturminneloven.

Harbakhula i Åfjord

Muren kan ses i forkant på dette bildet. Den kan være så gammel som 2 000 år.

Foto: Helge Bueng

– Vi tenkte rett og slett ikke på at dette kunne være en verneverdig mur. Det ble flyttet på steiner for å gjøre scenen til mannskoret større. I ettertid ser vi at vi kanskje burde ha kontaktet vernemyndighetene, sier ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern til NRK.

Se video: The Brazz Brothers i Harbakhula

Se video: Moskvapatriarkatets mannskor i Harbakhula

Se bilder: The Brazz Brothers

Muren ble forlenget

Harbakhula i Åfjord

Konsert med The Brazz Brothers i fjor sommer.

Foto: Helge Bueng

I stedet var det bekymrede innbyggere i Åfjord som henvendte seg til fylkeskommunen. Arkeologer ble varslet, og dro på befaring, skriver Fosna-Folket.

– Den gamle muren var bygget om med annen stein tilhørende hula. Det var bygget en steinplatting i forlengelsen av den for å lage en stabil scene til et kulturarrangement. Hula er fredet, så det er ikke lov å endre på noe, sier fylkesarkeolog Rut Langebrekke Nilsen til NRK.

Den gamle muren kan vise seg å stamme fra slutten av bronsealderen eller begynnelsen av jernalderen.

– Gamle bøker fra 1800-tallet antyder at muren kan være veldig gammel. Trolig er det en mur fra den såkalte bygdeborg-perioden og kan ha blitt brukt som et slags forsvarsverk, sier Nilsen.

Blir ikke anmeldt

Kulturminneloven er klar på at det hverken er lov å tildekke, skjule eller endre områder som er vernet. Endringen på muren i Harbakhula er et klart brudd på loven, men ikke så alvorlig at kommunen blir anmeldt.

– Inngrepet er ikke uopprettelig. Muren lar seg endre tilbake igjen. Vi er ikke i mot at hula brukes til kulturarrangement, og vi vil ikke legge en demper på alt det positive som skjer i tilknytning til Harbakhula, sier Nilsen.

Steinplattingen som ble bygget sommeren 2008 må nå fjernes i sin helhet. Steinene skal legges tilbake der de ble funnet, nemlig ved inngangen av hula. Arbeidet skal gjøres innen 1. juli i år, og arkeologer fra fylkeskommunen skal være til stedet.

– Vi oppfatter fylkeskommunen som en samarbeidspartner. Vi er pålagt å føre muren tilbake slik den opprinnelig stod, og det skal vi selvsagt gjøre, sier ordfører Vibeke Stjern til NRK.

Nye konserter venter

– Denne muren er jo blitt Åfjords lille Berlinmur, så den som vil sikre seg en bit av muren før den forsvinner må ta turen opp til Harbakhula før mai, humrer prosjektleder for kultur, Dag Terje Røen. Kommunen tenker å ta ned muren i god tid før fristen går ut.

For det skal arrangeres konserter i hula også til sommeren, men uten steinplattingen som er brukt til nå. Røen tror ikke dette vil by på problemer.

– Vi lager en ny scene med plank og material. Midlertidige byggverk som kan tas ned etter bruk er lovlige byggverk selv på freda grunn. Som konsertarena er hula unik i Trøndelag, og flere må få oppleve den fantastiske stemningen, akustikken og utsikten fra fjellet. Og alt dette har naturen selv skapt, sier Røen som allerede gleder seg stort til sommeren.

Harbakhula i Åfjord

Utsikt fra Harbakhula i Åfjord.

Foto: Kristian Pettersen