Hopp til innhold

1½ år gammel gutt smittet av E.coli

En gutt i Orkanger barnehage i Sør-Trøndelag er smittet av E.coli. Den sykdomsframkallende varianten av E.coli-bakterien ble påvist fredag og det er satt i verk tiltak i barnehagen.

Prøve med E.coli-bakterien

E.coli-bakterien kan gi diaré, ofte blodig, med varighet i 4–10 dager. Bakterien kan i tillegg til diaré også gi feber.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Kommunelege 1 i Orkdal, Gunnar Ianke, hadde mandag kveld møte med personalet og foreldrene til barna i barnehagen.

– Gutten er ikke innlagt på sykehus. Han er ikke veldig syk og behandles hjemme, sier han.

Det er ikke mistanke om at flere barn er smittet, men det er allerede tatt prøver av barn som ikke er helt i form samt de som har lekt sammen med gutten som er syk.

– I og med E.coli-bakterier kan føre til alvorlig sykdom ser vi alvorlig på denne saken selv om gutten det nå gjelder ikke er særlig syk, sier kommunelegen.

Ber foreldrene sjekke

E.coli-bakterien kan gi diaré, ofte blodig, med varighet i 4–10 dager. Noe lengre hos barn. Ofte har ikke barna feber, men en generelt dårlig allmenntilstand som slapphet, kvalme og dårlig matlyst.

Foreldrene til barn i Orkanger barnehage ble i kveld orientert om hva som kan følge etter at et barn er smittet av E.coli-bakterie og hvordan forebygge smitte.

– De har i første omgang fått beskjed om hvilke symptomer de skal være på vakt overfor, sier Ianke.

Det er i første rekke oppkast og blodig diare, samt feber. Det er også veldig viktig å forsikre seg om at barna tisser. En av de alvorligste komplikasjonene er nyresvikt.

Foreldrene ble i kveld oppfordret til å sjekke nøye barnas brukte bleier og avføring etter toalettbesøk for de større barna.

– Og de må forsikre seg om at bleiene blir våte, sier legen.

Tatt prøver av flere

Det er tatt prøver av flere barn i barnehagen, og de undersøkes nå ved mikrobiologisk avdeling på St. Olavs Hospital.

Barnehagen er ikke stengt. Representanter fra Mattilsynet var med på kveldens møte og vil komme til barnehagen for nærmere undersøkelser onsdag.