19-åring siktet for kattedrap

En 19 år gammel mann fra Trondheim er varetektsfengslet, siktet for å ha utøvd grov vold og for å ha avlivet en katt på en svært spesiell måte.

I foajeen til Tinghuset i Trondheim

Politiet satser på at mannen blir sittende i varetekt frem til hovedforhandlingen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Mannen ble pågrepet 27. august og deretter varetektsfengslet i to uker. Han er siktet for to brudd på dyrevelferdsloven, og skal ifølge politiet ha utøvd grov vold mot en annen persons katt og avlivet den.

– Dette er en meget spesiell sak, og det er utført handlinger som er svært uvanlige. Det sier politiadvokat Tina Mariell Værnes til NRK Trøndelag.

Stor gjentakelsesfare

- Det foreligger sterk grad av gjentakelsesfare for lignende handlinger, og også mer alvorlig voldskriminalitet, sier Værnes.

Hvorfor mener dere det?

– På bakgrunn av opplysninger i saken og utsagn fra den siktede selv?

Er dette en mann som tidligere har gjort noe lignende.

– Nei, dette er en mann som fra før er ukjent for politiet.

Det er ikke så ofte man varetektsfengsler folk som dreper dyr, hvorfor skjer det i denne saken?

– Nei, det er absolutt ikke vanlig. Men dette er heller ingen vanlig sak, men meget spesiell. Den alvorlige volden som er utført og den store graden av gjentakelsesfare som foreligger både for samme type kriminalitet og også mer alvorlig voldskriminalitet gjør at vi mener det foreligger grunn for varetektsfengsling.

Nylig ble det opprettet et nasjonalt dyrepoliti knyttet til Sør-Trøndelag politidistrikt. Hvor mye betyr det for at dere prioriterer denne saken høyt?

– Det at vi har denne gruppa, gjør det mulig å prioriter slike saker. Men jeg vil poengtere at denne saken uansett ville ha blitt prioritert uavhengig av dyrekrimgruppa som følge av den alvorlige karakter saken har.

Har tilstått

Den sikta 19 åringen har erkjent de faktiske forhold.

Volden skal ha skjedd natt til 1. august, og det var katte-eieren selv som anmeldte saken noen dager senere. Basert på anmeldelsen og etterforskningen i etterkant, besluttet politiet å sikte mannen.

Politiet tar sikte på å begjære mannen videre varetektsfengslet fram til rettssaken mot ham starter.