Hopp til innhold

180 flyktninger har ankommet Malvik: – Vi skal holde dem i hånda

Mandag kom fire busser med 180 flyktninger til Stav hotell i Malvik.

Flyktninger til Stav hotell

Oddny Leirvik og Olly Hallset fra Røde Kors var på plass for å ta imot flyktningene på Stav hotell i Malvik mandag kveld. – Dette er veldig spesielt, og ikke noe vi er vant til, sier Leirvik.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Rundt klokke 22.15 mandag kveld kom fire busser med totalt 180 flyktinger til hotellet som ligger ved E6 mellom Værnes og Trondheim.

– Vi er veldig spente på hvem disse menneskene er. Vi vet ikke hvem de er, men fleder oss masse til å ta dem imot, sier daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors, Marita Hoel Fossen til NRK.

– Ikke vant til dette

En rekke representanter fra Røde Kors var til stede for å ta varmt imot flyktningene, deriblant Oddny Leirvik.

– Vi er omsorgspersoner som skal være der og holde dem i hånda. Vi skal vise dem til rette, vise dem toalettene og hvor de skal spise, sier Leirvik til NRK.

Hun har aldri før hatt som oppgave å ta imot flyktninger.

– Dette er veldig spesielt, og ikke noe vi er vant til. Men jeg tror dette skal gå bra. Flyktningene skal få et sted og sove og litt mat, sier Leirvik.

Flyet med flyktninger skulle etter planen lande på Værnes fra Kirkenes i 20-tiden, men var noe forsinket.

Fredag ankom 40 flyktninger Vikhammer motell.

Flere barn blant flyktningene

Røde Kors har fått noe informasjon om flyktningene som kommer mandag kveld.

Flyktninger til Stav Hotell

Marit Sognli Gladsø og Marita Hoel Fossen er blant dem som skal ønske flyktningene velkommen til Trøndelag mandag kveld. De er henholdsvis distriktsleder og daglig elder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi vet antallet, hvor mange av dem som er kvinner og at det er en del barn blant dem, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Hun ønsker ikke å gå spesifikt inn på hvor flyktningene kommer fra, men sier flere nasjonaliteter er representert.

– Det som er viktigst å huske er at dette er vidt forskjellige mennesker med vidt forskjellige behov. Vi skal gi dem ei hånd å holde i og noen å prate med før de får et rom for natta. Vi skal si velkommen. I kveld er de gjester på hotellet. I tillegg er de mulige nye innbyggere i landet vårt, så de skal føle seg velkomne, sier Hoel Fossen.

Røde Kors skal i første omgang være i beredskap på Stav hotell natt til tirsdag. Hovedoppgaven er å bistå hotellet med mottakelse og organisering.

– Flyktningene er trygge på Røde Kors

Røde kors

Røde Kors bidrar med innlosjering og organisering av de rundt 180 flyktningene som skal komme til Stav hotell mandag kveld.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Hvor lenge flyktningene har vært på reise og hva de har opplevd er foreløpig ukjent for Røde Kors. Distriktsleder i Sør-Trøndelag Røde Kors, Marit Sognli Gladsø, mener Røde Kors sin tilstedeværelse er viktig fordi flyktningene har tillit til organisasjonen.

– Flyktningene har møtt Røde Kors gjennom reisen i Europa, og føler seg trygge på oss og vet hva vi står for. Folk fra Røde Kors vil møte dem i bussene og i mottakene, hjelpe dem med blant annet registrering og andre ting de måtte ha behov for, sier Sognli Gladsø.

For å forberede seg på at flyktningene kom til Trøndelag har Sør-Trøndelag Røde Kors snakket med Røde Kors-representanter fra blant annet Østfold, Vestfold og Finnmark som allerede har tatt imot mange flyktninger.

Verken Hoel Fossen eller Sognli Gladsø vet foreløpig når det eventuelt kommer et nytt inntrykk av flyktninger til Trøndelag.

– Situasjonen endrer seg fra dag til dag. Det er slik det er å være en beredskapsorganisasjon. Vi er vant til å takle det, sier distriktslederen.