17-åring anmeldte faren: – Han har slått min mor så lenge jeg har levd

Flere av barna til den 60 år gamle mannen forklarte i retten at de hadde ulike gjemmesteder i huset for å slippe unna en voldelig far.

Rettssak mot 60-åring fra Trøndelag

BURDE REAGERT: Aktor i saken er Anita Ravlo Sand mener det er beklagelig at politiet ikke grep inn tidligere.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Min far er kriminell. Han har slått min mor så lenge jeg har levd, forklarte datteren i retten.

Dette var de første ordene til den nå 19 år gamle dattera, som vitnet mot sin far i retten tirsdag. Hun anmeldte forholdet i 2017.

Det er dag to av rettssaken mot en 60 år gammel mann fra Trøndelag som er tiltalt for grov vold mot sin egen familie gjennom 25 år. Han har til sammen ni barn. Seks av dem er fornærmede i saken.

60-åringen er tiltalt for psykisk og fysisk vold mot barna sine og deres mor.

– Har vært redd pappa hele livet

19-åringen fortalte om flere hendelser som innebar vold mot henne og søsknene. Ved et tilfelle skal faren ha kastet en murstein etter moren. En annen gang skal han ha kastet en liten jernbøtte etter henne. En tredje gang skal han ha slengt hodet til moren inn i en kommode.

19-åringen har forklart at faren har klemt henne opp mot en vegg og holdt en lydopptaker foran munnen hennes.

– Jeg har vært redd pappa hele livet. For han virket det normalt å slå mamma og deretter ta seg en kopp kaffe. Jeg har alltid vært redd for at han skal skade meg, mamma eller søsknene mine.

– Jeg turte aldri å fortelle noen om hvordan vi hadde det hjemme. Jeg mener politiet burde ha oppdaget hvordan vi hadde det og anmeldt pappa tidligere, sa 19-åringen i retten.

Det kom også fram at mor skal ha drukket en del alkohol i løpet av oppveksten til barna.

Prøvde å gjemme søsknene

Tiltaltes 22 år gamle sønn sa i retten at det har vært tøft å vokse opp i et slikt hjem. Han sa at han har prøvd å være et forbilde for søsknene sine og ta ansvar for dem.

– Jeg husker ikke så mye fra barndommen fordi jeg har forsøkt å glemme det vonde og huske det gode, sa han i forklaringen sin.

Han beskriver en far som det skulle lite før ble sint og kastet ting rundt i huset.

– Jeg tror det var bra at vi ungene var til stede. Hvis ikke er jeg redd det hadde gått verre, sa 22-åringen.

Ifølge ham pleide han å låse de minste søsknene inn på badet eller på et tørkerom da foreldrene kranglet. De skal ha hatt ulike gjemmesteder rundt i huset.

Mener ungene burde fått hjelp tidligere

Barnevernet har hatt oppfølging av familien siden 1990-tallet. Moren har flere ganger anmeldt barnefaren til politiet, men deretter trukket anmeldelsene. Siden 2013 har alle barna vært plassert i fosterhjem.

Bistandsadvokat til mor, Janne Rebecca Fjelnseth, reagerer.

– Jeg har vært til stede i denne familien siden 2013. Mor har flere ganger vært i kontakt med politiet og andre offentlige instanser, og jeg mener hun og barna helt klart burde ha vært møtt på en annen måte. Det er ekstra spesielt med tanke på at dette har pågått over flere år, sier Fjelnseth til NRK.

Barnevernet skal senere forklare seg i saken.

Politiet var hos familien flere ganger

Aktor Anita Ravlo Sand, mener det er beklagelig at politiet ikke grep inn tidligere.

– Det burde blitt reagert. Jeg er sikker på at det ville blitt behandlet annerledes i dag enn det ble gjort den gangen, uttalte hun til Trønder-Avisa mandag.

Den 19 år gamle datteren sa hun husker at politiet var hjemme hos dem flere ganger i løpet av oppveksten, og at hun synes det er rart at de aldri grep inn.