Hopp til innhold

1580 asylsøkere i ordinære mottak i Trøndelag

Det har aldri vært flere asylsøkere i Trøndelag enn akkurat nå, og flere strømmer på. Det bor nå 1580 asylsøkere i ordinære mottak i Trøndelag, viser tall fra UDI.

Stav hotell

Stav hotell i Malvik tilbyr akutt innkvartering for 188 asylsøkere.

Foto: Anders Ulvolden/NRK

I tillegg til de ordinære mottakene er det inngått avtaler om 828 plasser for akutt innkvartering i kommunene Oppdal, Malvik, Meråker og Steinkjer. I Holtålen har UDI avtale om 220 plasser i et transittmottak.

Tove Cecilie Fasting

Etter en meget hektisk periode for å finne husrom til asylsøkere har det roet seg litt nå, sier Tove Cecilie Fasting, kommunikasjonsrådgiver i UDI Midt-Norge

Foto: Øivind Olsson/NRK

– Av disse er 529 plasser i bruk akkurat nå, sier Tove Cecilie Fasting, kommunikasjonsrådgiver i UDI, Midt-Norge.

Helsesjekk for alle

Malvik er blant kommunene som har tatt imot flest flyktninger på kortest tid, noe som ga helseteamet i kommunene travle dager. Ved Stav hotell bor det rundt 170 flyktninger og ved Vikhammer motell 27.

– Alle flyktningene som kommer til landet skal normalt ha en røntgenundersøkelse av lungene innen to dager, og barna skal ha vaksine mot meslinger, røde hunder, kusma og polio. Så vi fikk det veldig travelt, sier kommuneoverlege i Malvik, Guttorm Eilertsen.

Guttorm Eilertsen, kommuneoverlege i Malvik

Kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik er forundret over at asylsøkere ikke har meldeplikt så lenge de ikke kjenner resultatet av helseundersøkelsen.

Foto: Stein Lortentzen / NRK

– Hvordan løste dere dette?

– Vi gikk i dialog med røntgenavdelingen ved St. Olav, som tok imot puljer på 15 flyktninger i gangen. Så i løpet av tre ettermiddager var alle undersøkt for tuberkulose. Uka etter fikk de helseundersøkt de 27 flyktningene på Vikhammer motell, sier Eilertsen.

Bør være meldeplikt

Ved Stav hotell er det cirka 40 barn under 16 år, og tre helsesøstre fikk vaksinert alle i løpet av en dag. Og ifølge overlegen er det ikke oppdaget noen smittsomme sykdommer.

– Men det forundrer meg at asylsøkere som skal ha tuberkulose-undersøkelse ikke har meldeplikt. De fyker jo rundt i landet uten å være diagnostisert. Det burde være meldeplikt så man kan finne dem, om de er smittebærere, sier Eilertsen.

Kommuneoverlegen har nettopp fått henvendelser fra kolleger i Finnmark om han kan motta helseopplysninger på asylsøkere, så han tror flere er på vei. Noe UDI bekrefter.

– Vi venter at det kommer flere asylsøkere til Trøndelag, men vi vet ikke akkurat når og hvor mange, sier Tove Cecillie Fasting i UDI.