Siden det er mulig å gjennomføre et samarbeid mellom Statkrafts vindkraftutbygging på Fosen og fylkeskommunens utbedring av fylkesvei 723 i Åfjord, har regjeringen bestemt seg for å forskuttere 150 millioner til rassikring av veien. Det er 90 millioner mindre enn hva utbedringen er beregnet til å koste.
– Det er litt snålt å si at jeg skuffet over 150 millioner, men samtidig så må jeg få lov til å tenke litt sånn, sier ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern.
Hun får støtte fra Karin Bjørkhaug, leder i Komiteen for infrastruktur i Sør-Trøndelag.
– Jeg er veldig bekymret nå. 150 millioner er mye penger, og det er positivt det, men vi må få et tydeligere signal på hva som skjer med de resterende 90 millionene, sier hun.
Mindre vei og en mindre kai
Utbedringen av den rasutsatte fylkesveien henger tett sammen med vindkraftutbyggingen på Fosen. Slik standarden på fylkesvei 723 er i dag, må Statkraft bygge en ny kai i Stoksund og lage en ny, lang vei for å frakte de største elementene.
– Vi har forhandlet frem en avtale med Statkraft, slik at hvis vi gjør ferdig dette prosjektet tidsnok for deres utbygging, så kan de bygge mindre vei og de kan klare seg med en kai, sier Bjørkhaug.
Hun forteller at det er en gunstig avtale for begge parter, men er redd den vil gå ut på dato, hvis de ikke kan garantere for de resterende 90 millionene.
– Da vil Statkraft gå tilbake til sin originale plan, og da mister vi synergieffekten, sier Bjørkhaug.
- Les også: Fra vindkraftbonanza til bråstopp
Frustrerende situasjon
Veiprosjektet kan ikke starte før alle pengene er på plass, og ordfører Vibeke Stjern mener det vil bli tungt å finne de resterende millionene.
– Vi må lete videre etter ytterlige flere millioner, og akkurat nå klarer jeg ikke helt å se hvor vi skal finne dem, sier Stjern.
Ifølge Bjørkhaug burde arbeidet med veien helst starte ikke lenge etter ferien. Hun etterlyser svar fra samferdselsmyndighetene, om den resterende summen vil bli forskuttert senere.
– Det er ferietid og problematisk å komme i kontakt med noen nå. Vi har prøvd å sende signaler om at vi må få klarhet i dette, men foreløpig har det ikke løst seg, sier Bjørkhaug.
Hun synes det er en frustrerende situasjon.
– Begge parter er offentlige, og når det offentlige ser ting i sammenheng så kan man gjøre det smart, men denne smarte løsningen har en datostempling.