Normal

140.000 allergikere frykter julen

For mange betyr kombinasjonen av juletrær og annen julekos at høytiden blir preget av rennende øyne, tungt hode og sår hals. Nå vil Norges astma- og allergiforbund at vi skal gi juletreet en runde med hageslangen.

Juletrær

ATSJO! Juletrær er blant verstingene for allergikerne. En runde med hageslangen kan gjøre julen litt bedre, mener Norges astma og allergiforbund.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Gina Strøm i Norges astma og allergiforbund på kontoret.

Gina Strøm i Norges astma og allergiforbund ber folk ta hensyn i julen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

140.000 allergikere oppgir i en undersøkelse Norstat har utført for legemiddelfirmaet Meda as, at julen er den verste tiden i året. Kombinasjonen av juletrær, nøtter, mandariner ikke minst julestjerner, fører til at julen blir i allergireaksjonenes høytid.

Les også: Unni kan døy av julestjerner

Nedstøvet julepynt

Regionsekretær i NAAF region midt, Gina Strøm, håper økt kunnskap gjør julen litt lettere for dem som sliter med allergi og astma. Mange reagerer med tårer, svie, nysing og i verste fall alvorlig sykdom når vi fyller opp huset med tradisjonell julepynt.

– Planter, mat, nøtter, sitrusfrukter og juletre fører til at det blir vanskelig. I tillegg tar vi kanskje frem julepynten som er nedstøvet fra i fjor og mange år tilbake. Vi er også mye innendørs og luften blir dårlig. Totalsummen blir for mye for mange personer med allergi, sier Strøm til NRK.

–Spyl juletreet!

Hun anbefaler folk som skal ha julebesøk om å ta hageslangen fatt for å gjøre juletreet mer allergivennlig. Juletrær er nemlig en yngleplass for allergener, dannet av gammel pollen og muggsopp.

– Man bør spyle det og la det stå i garasjen eller i kjelleren til tørk før man tar treet inn i stuen. Om man setter det rett inn, kan det komme en del mikroorganismer som vi kan reagere på. Dette er et generelt råd, for det som er godt for en allergiker, er godt for alle, sier Strøm.

Kløe, svie, nyse

Lisbeth Nygård

Lisbeth Nygård blir syk av det vi pynter med til jul.

Foto: privat

Én av dem som gruer seg til det mange mener en del av julekosen, er Lisbeth Nygård. Hun har akkurat fått en nydelig blomsteroppsats, og nå svir det i øynene.

– Antagelig er det sviblene i denne dekorasjonen. Det går heller ikke bra, sier Nygård med tett nese.

Hun blir heller ikke glad når julestjernene dukker opp i de tusen hjem.

– Jeg kjenner med én gang at det er julestjerne i rommet. Da får jeg vondt i nesen, vondt i svelget og kløe i huden, sier Lisbet Nygård.

Les også: Sjå opp for desse julefarane