14-åring fikk praksisplass i UD

Utenriksdepartementet ble sjarmert av Martin Wold Stavrums søknad om hospitering, og gjorde et sjeldent unntak for 14-åringen fra Levanger.

Martin Wold Stavrum

Nykonfirmant, bondesønn og spesielt interessert i utenrikspolitikk og diplomati. Martin Wold Stavrum er ikke som andre 14-åringer.

Foto: Bjørn Solli / NRK

9. klassingen Martin er vokst opp på gård, men ambisjonene strekker seg allerede langt ut over både fjøset og landets grenser.

– Jeg har alltid vært interessert i utenrikspolitikk, fredsmekling og sånt. Men det var min mor som fikk meg til å søke UD om hospitering i arbeidsuka på skolen.

Martin hadde ikke store håpet om et positivt svar, og var allerede sikret praksisplass på det lokale biblioteket da han fikk eposten fra departementet.

– Jeg ble glad, overrasket og litt nervøs, medgir han.

– Var noe åpent og ærlig over søknaden

Frode Overland Andersen

– En liten solskinnshistorie, sier UDs Frode Overland Andersen om at de innvilget Martins søknad.

Foto: Pressefoto / UD

– Normalt sett går vi aldri inn på denne typen hospiteringer, men det var noe åpent og ærlig over søknaden som førte til at vi gjør et unntak, sier kommunikasjonssjef i utenriksdepartementet Frode Overland Andersen.

Slik lød svaret fra UD til Martin:

"Kjære Martin. Tusen takk for søknaden din – så flott at du er interessert i utenrikspolitikk, og at du ønsker å hospitere her i UD! Vi har besluttet at vi gjerne vil tilby deg et hospiteringsopphold hos oss, i perioden 7.-9. juni. Den ene av de tre dagene vil du tilbringe i vår Kommunikasjonsenhet; de to andre dagene skal vi få komme tilbake til. Vi håper uansett at vi skal kunne gi deg et lite innblikk i det svært brede saksfeltet som vi jobber med til daglig."

Vennene deler ikke interessen

Martin omtaler seg selv som en fredssøkende person, og har en plan om å utdanne seg innen diplomati og utenriksvirksomhet.

– Diplomatene har jeg faktisk litt kunnskap om fra faget Utdanningsvalg på skolen. Jeg kunne godt tenkt meg å jobbe med å ivareta norske interesser i utlandet, som det heter så fint.

Bondesønnen er også opptatt av FNs rolle, spesielt når det gjelder klimaspørsmålet. Men i venneflokken er han ganske alene om sine interesser.

– Noen av vennene mine liker å mekke på biler, noen liker dataspill og andre løper orientering. Det blir ikke så mye prat om utenrikspolitikk, nei, ler han.

Martin Wold Stavrum

Martin håper at han i løpet av tre dager i UD vil finne ut om denne retningen er noe for ham. – Uansett er det greit å kunne krysse av på lista.

Foto: Bjørn Solli / NRK