NRK Meny
Normal

– Kilenotfiske er ikke noe du kan lese deg til

14 år gamle Snorre bruker en 200 år gammel fangstmetode til å fiske laks – En tradisjon som ikke må gå i glemmeboka, mener han.

Kilnotfiske av laks er en 200 år gammel fangstmetode som få behersker i dag. Men på Nord-Statland i Namdalseid driver en 14-åring sitt eget notbruk - med imponerende hell.

SE VIDEO: Bli med guttene ut på kilenotfiske.

Snorre Kaldahl Fævelen driver sitt eget notbruk på Nord-Statland i Namdalseid. 14-åringen tar oss med ut på sjøen for å vise oss sin store lidenskap, kilenotfiske.

– Dette er en gammel tradisjon, som vi ikke bør la gå fra oss. Dette er ikke noe man kan lese seg til. Dette må man lære seg selv, sier Fævelen.

Kan bli glemt

14-åringen har kunnskap som svært få her til lands deler. En kunnskap som har blitt overlevert gjennom generasjoner med arbeid og erfaring.

– Hvis man glemmer hvordan man gjør dette, så er det borte for alltid. Jeg vil prøve å bevare det, og føre det videre så flere kan holde på med dette.

Opptatt av miljøet

Etter at guttene har fått laksen opp i båten stenger de nota.

– Vi må stenge nota slik at laksen skal få fri vandringsvei opp til elva for å gyte. Både elvefiske og fiske i sjøen bør være begrenset.

Han har klare meninger om forvaltning av villaks og miljø.

– Dette er ekte mat. Denne laksen har spist mat i havet. Oppdrettslaksen blir fôret med mat som det er mye rart i. Vi må tenke på miljøet. Det er vi som skal ta over jorda, sier Fævelen.

Snorre Kaldahl Fævelen

Snorre Kaldahl Fævelen drar nota på land for å rense den.

Foto: Eivind Aabakken / NRK