13 ulykker på ti år med samme helikoptertype

Siden 2001 har Luftfartstilsynet registrert 13 ulykker med samme helikoptertype som styrtet like utenfor Horten onsdag.

Helikopter hevet i Horten
Foto: Scanpix

Alle de tre passasjerene og piloten mistet livet da et helikopter av typen Robinson R44 styrtet i sjøen utenfor Horten. Helikopteret ble drevet av Midt-Norsk helikopterservice AS i Verdal.

Luftfartstilsynets register viser at fireseters-versjonen (R449 ble rammet fire ganger, og den identiske to-seterversjonen (R22) hele ni ganger siden 2001, skriver VG lørdag.

Totalt er det 67 Robinson-helikoptre i drift i Norge i dag, i følge Luftfartstilsynets tall.

Overvekt av operative feil

Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) er ferdige med etterforskningen i ti av de 13 ulykkene. I ni av tilfellene slår SHT fast at helikoptrene ikke hadde tekniske feil.

- Det er generelt stor overvekt av operative feil, sier havariinspektør Tor Nørstegård til VG. Han leder undersøkelsen av helikopteret som styrtet onsdag.

Helikopteret i Horten

Det var et helikopter av typen Robinson R44 som styrtet i Horten onsdag.

Foto: Peder Gjersøe / NRK

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.