NRK Meny
Normal

Rekordmange fjellrevvalper på Dovre

I år er minst tretten fjellrevkull registrert på Dovre, mot kun ett i fjor. Det er ny rekord for den utrydningstruede arten.

I år er minst tretten fjellrevkull registrert på Dovre, mot kun ett i fjor. Det er ny rekord for den utrydningstruede arten.

Hittil i år har forskere funnet nærmere 100 valper som er født bare i Dovrefjellområdet.

2013 blir et meget godt år for den rødlista fjellreven. I fjor ble det registrert bare ett eneste valpekull født i det fri i hele Skandinavia.

I år har forskerne derimot funnet nærmere 100 valper som er født bare i Dovrefjellområdet.

– Det har vært kjempebra her i Dovre, overraskende bra. Vi har minst 13 ynglinger i området og det er ny rekord som vi kjenner til, sier seniorforsker Arild Landa ved Norsk institutt for naturforvaltning (NINA).

Knallsuksess

Det er ikke mange tiår siden fjellreven var utryddet på Dovrefjell. Nå har Dovre den største bestanden av fjellrev i hele Norge.

Arild Landa med fjellrevvalp

Arild Landa har i mange år vært den i Norge som har fulgt fjellreven tettest. Her med en liten valp i hendene.

Foto: Vigdis Wågø-Wares

Seniorforskeren er svært fornøyd med utviklingen, som har skutt i været til tross for at det er lite smågnagere i området.

– Det er en knallsuksess for de som har jobbet hardt med å fylle opp fôrautomater her i området, sier Landa.

– Hvor viktig er dette?

– Det er kjempeviktig for oss. I 2011 hadde vi et veldig godt smågnagerår, og det var smågnagere i de fleste fjellområdene over hele Skandinavia. I fjor var det ingenting, og da var den eneste ynglingen i hele Skandinavia her i området, sier seniorforskeren.

At de har fått så mange ynglinger i år er ifølge han uventet fordi det fremdeles er lite smågnagere i området.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fjellrevvalp

Denne lille krabaten er født i det fri og veier ca. 450 gram. Valpen er på rødlista og dermed en av Norges mest truede arter.

Foto: Vigdis Wågø-Wares

For tidlig å konkludere

I tillegg til alle valpene født i det fri er det i 2013 også født fem kull ved avlsstasjonen på Sæterfjellet over Oppdal.

Siden 2005 har den vært bærebjelken i redningsaksjonen for den norske fjellreven. Flere hundre valper herfra er satt ut i norske fjell.

For hele landet under ett er det for tidlig å konkludere. Fremdeles letes det etter valpekull på Finse og i Nordland. To ynglinger er bekreftet i Nord-Trøndelag.

Sjefen for fjellreven er uansett godt fornøyd.

– Det er jo kjempemorsomt å oppleve at det går den veien vi ønsker. Det har gått mye raskere enn vi hadde håpet, sier Arild Landa.

Arild Landa, fjellrev

Fjellrevalpene fanges inn for å merkes, DNA-testes og veies før de igjen slippes ut i det fri.

Foto: Vigdis Wågø-Wares