13-åring: – Jeg skal bli pelsdyroppdretter

Negativ omtale i media har ikke skremt Johan Friheim fra å ville bli pelsdyroppdretter.

Johan Friheim

Johan Fridheim hjelper i dag til på farmen til mora.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Dyrene har det bra. De får en velferdsrunde der vi blant annet ser på øyene, ørene og halerota, sier Friheim.

13-åringen hjelper i dag til på morens gård. Der er det 5000 pelsdyr i et samdriftsbruk. To til fire minker bor sammen i hvert bur.

Pelsnæringen under hard kritikk

Pelsdyrnæringen har den siste tiden vært ute i hardt vær. Dagsrevyen viste i forrige uke et skrekkeksempel fra en pelsdyrfarm i Telemark.

I etterkant av det har trønderske pelsdyrfarmere sagt at enkelte oppdrettere ødelegger for hele næringen.

Friheim mener Mattilsynet skal ta seg av regelbryterne.

– Det er ikke bra at noen farmer ikke behandler dyrene bra. Det er Mattilsynet sin oppgave å ta seg av farmene som ikke holder seg til reglene. De farmene blir som regel fratatt sertifikatet, sier Friheim.

Ingen alvorlige avvik

Mattilsynet, som har gjort 52 tilsyn i Trøndelag hittil i år, sier at det ikke er noen alvorlige avvik på trønderske pelsfarmer.

– Tilsynsrapportene er relativt betryggende, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Elisabeth Schei-Berg til NRK.

Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge er derimot overbevist om at det finnes regelbrudd i pelsdyrnæringa i Trøndelag.

– Jeg har selv vært på befaring på pelsdyrfarmer i Trøndelag. Noe av det jeg har sett av lidelser hos dyr der, er det verste jeg noen gang har sett. Og jeg har sett mange pelsdyrfarmer, sier Eidsmo.

Mister politisk støtte

Som følge av medias dekning av pelsdyrnæringen den siste tiden, foreslår nå Fremskrittspartiet å fjerne alle subsidiene til næringen.

SV går lengre, og ønsker å nedlegge hele næringen innen 2019. Mens landbruksminister, Trygve Slagsvold Vedum uttrykker fortsatt støtte til Næringen i en pressemelding.

Johan Friheim er likevel sikker på at han vil bli pelsdyroppdretter.

– Minkene er jo fine og nysgjerrige, sier 13-åringen som har god oversikt over hvilke dyr som gir de største inntektene.