Hopp til innhold

Hver tiende 13 til 15-åring sender nakenbilder på Snapchat

En av ti ungdommer i 13 til 15 årsalderen sender bilder med intimt eller seksuelt innhold. – Et forbausende høyt tall, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU, som har gjennomført en undersøkelse blant ungdom.

Sprer grove bilete på Snapchat

Illustrasjonsbilde: Ungdom ned i 13-årsalderen sprer intime og seksuelle bilder via Snapchat

Foto: Faksimile

Berit Skog

Berit Skog har gjennomført undersøkelsen om bruken av Snapchat.

Foto: NTNU info

Sosiolog Berit Skog har gjennomført en spørreundersøkelse blant 1142 brukere av Snapchat i Norge. Undersøkelsen viser at svært unge både får og sender nakenbilder, eller intime snapper.

– Henger seg på trenden

– Ti prosent av de mellom 13 og 15 år sender sånne bilder, mens 32 prosent mottar bilder. I alderen 15 til 17 år er tallene enda høyere. Her har over 60 prosent mottatt intime bilder på snap, sier Skog til NRK.

Skog forteller at det i større byer finnes grupper som oppfordrer folk til å legge ut intime bilder på Snapchat.

– De unge opplever at dette er blitt så vanlig at de henger seg på trenden for å være in i et ungdomsmiljø, sier Berit Skog.

Nakenbilder på Snapchat

Det finnes flere kontoer på Snapchat som deler bilder av ungdom som kler av seg.

Foto: Montasje

– Krenkende

13 år gamle Nora Bjørnstad fra Trondheim er som nesten alle sine venner på Snapchat, og hun har iallfall en gang fått nakenbilder. Det samme har 12 år gamle Sara Myrvang.

– Vi har fått sånne bilder ja. Det var krenkende og det er ikke koselig i det hele tatt, sier Bjørnstad.

– Jeg har også mottatt ekle bilder, men vet ikke hvem som har sendt dem. Men de blir i alle fall blokkert, sier 12 år gamle Sara Myrvang.

Problemet er at bildene ikke nødvendigvis forsvinner. De intime bildene kan bli fanget opp, lagret og lagt ut på internett.

– Jeg vet av ei jente som la ut et sånt bilde, og hun mistet mange venner og måtte skifte skole. Det fikk store konsekvenser, sier Sara Myrvang.

Offer for egen impulsivitet

Nelli Kongshaug

Nelli Kongshaug er leder for Kors på halsen. Et samtaletilbud fra Røde Kors.

Foto: Erik M Sundt / Røde Kors

Nelli Kongshaug er leder for Kors på halsen som hjelper unge med bruk av internett. Hun forteller at mange unge blir offer for egen impulsivitet.

– Når du legger ut et bilde av deg selv, tenker du jo ikke at det skal bli utnyttet av andre. I dag er det et stort kropps- og sexpress blant ungdom. Det å dele bilder som viser den perfekte siden av seg selv, er derfor en del av dette, sier Kongshaug.

Hun mener det er på tide å ta et oppgjør med dem som utnytter ungdom på denne måten.

– Vi må ta et oppgjør med dem som benytter seg av bildene, og ikke minst de som videresender dem, sier Nelli Kongshaug.