Hopp til innhold

Tolv år gammelt kalendertyveri ble netthit

Hver advent blir Jonas Carlson (17) minnet på at han som femåring anmeldte et tyveri fra sin egen julekalender. Nå har historien fra 2001 tatt av på sosiale medier.

For 12 år siden ble lille Jonas fra Steinkjer rikskjendis etter at han ringte politiets nødnummer og anmeldte innbrudd i julekalenderen sin. Denne uka har det lille krim-mysteriet tatt av på sosiale medier.

17-årige Jonas Carlson husker godt julekalenderanmeldelsen fra 2001.

– Det er litt flaut, men litt artig også, sier nå 17 år gamle Jonas Carlson.

For tolv år siden var han bare fem år, og hadde sin egen Lego-julekalender hjemme i Beitstad i Nord-Trøndelag.

12. desember 2001 skulle han åpne dagens luke som vanlig, men oppdaget til sin store forskrekkelse at noen også hadde åpnet luke 17.

– Jeg hadde lært nødnummeret til politiet i barnehagen og ringte dem, forteller Jonas.

UTDRAG FRA NØDSAMTALEN KAN DU LESE I FAKTABOKSEN I HØYREMARGEN.

Jonas Carlson

Jonas Carlson (17) sluttet med julekalender for flere år siden, og poserer her med brorens kalender. Ifølge ham selv har han aldri ringt politiet igjen etter 2001.

Foto: Privat

Nettdeling har gitt nyheten nytt liv

Anmeldelsen av julekalendertyveriet ble en nasjonal nyhet da den ble kjent i 2001, og denne uka ble saken plutselig hentet fram igjen og delt av folk via Facebook og Twitter.

– Jeg hadde tyskprøve hele dagen og skjønte ingenting da jeg var ferdig. Først ble jeg tagget på Facebook av folk i nærområdet, før jeg så det på Twitter. Der tok det helt av og etter det kom alle meldingene, forteller Jonas Carlson til NRK.no.

Den tolv år gamle NRK-notisen på nett fikk plutselig over 23.000 lesere på tre dager, og i skrivende stund ligger den fortsatt i toppen av listene over nettsakene som har blitt delt flest ganger de siste dagene.

– Den mest delte saken på NRK i november var saken om spermhvalen som eksploderte. Den ble delt 12.500 ganger. Denne tolv år gamle saken er delt nesten like mye uten at den har vært på nyhetsdagsordenen, uten å ha vært publisert på forsida til NRK.no og uten å være publisert av NRK. Det er egentlig sjokkerende bra, sier Ingeborg Volan, som er spesialrådgiver for sosiale medier i NRK.

– Har nok ikke lagt merke til publiseringsdatoen

Hun mener dette bekrefter en tendens der sosiale medier skaper nyheter av ting som folk synes det er artig å snakke om.

– Vi har sett det før at en sak som egentlig var aktuell for noen måneder eller år siden, dukker opp og plutselig havner på topplista over de mest leste sakene. Det at en sak blir mye delt er en sterk mulighet for folk til å sette dagsorden for nyhetsmediene.

For Jonas betyr det at han nok en gang får uventet mye oppmerksomhet.

Han forstår ikke hvorfor saken plutselig har blusset opp igjen, men ekspert på sosiale medier, Berit Skog ved NTNU har en mulig forklaring.

– Datoen for publiseringen av saken er langt mindre synlig enn tema og overskrift. Den som begynte å sende ut saken kan ha sett det, men det kan være at mange av de andre som kaster seg på ikke har lagt merke til datoen. Når den deles så mye nå så handler det nok om taiming med tanke på julekalender-temaet, samtidig som det er en gladsak og en morsom historie.

I 2001 ringte Jonas politiet for å varsle om et tyveri fra julekalenderen sin. Saken er hentet fram fra arkivet etter at historien fikk nytt liv på sosiale medier i 2013.

Denne saken ble sendt i Midtnytt desember 2001. I TV-saken forklarer fem år gamle Jonas hvorfor han ringte politiet da han så at en luke i julekalenderen hans var åpna. Reporter: Arnulf Gresseth, fotograf: Eivind Aabakken

Fikk trøstekalendergave av lærer

Berit Skog

Berit Skog er førsteamunuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Foto: NTNU info
Jan Birger Jacobsen, stabssjef, Nord-Trøndelag politidistrikt

Jan Birger Jacobsen var politimannen som mottok nødsamtalen fra fem år gamle Jonas.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Flere kommenterte saken da Jonas møtte opp på Steinkjer videregående skole denne uka, og 17-åringen fikk til og med en kalendergave av vikarlæreren som et plaster på såret.

– Jeg tror nok han fikk med seg saken i går han også. Han er fra samme bygd som meg, og sa at han husket på det fra 2001, forteller Jonas.

En annen som husker julekalenderanmeldelsen er Jan Birger Jacobsen.

I dag er han stabssjef ved Steinkjer politistasjon. For tolv år siden var det han som mottok nødtelefonen fra fem år gamle Jonas.

– Jeg husker det veldig godt. Jeg skrev det opp som en artig hendelse i loggen vår, men noen tipset NRK om det og da tok det av. Jeg ble oppringt av alt som var av lokal- og riksmedia, forteller Jacobsen.

Oppklarer tyveriet

Historien har fulgt Jacobsen vel så mye som Jonas opp gjennom årene.

Den er en kjent historie blant dem som jobber på politistasjonen, og den spesielle anmeldelsen blir ofte et samtaletema når Jacobsen treffer på kjentfolk også utenfor politimiljøet.

– Husker du om dere fikk tatt den som stod bak tyveriet?

– Jeg tror vi slo fast at Jonas kom i skade for å åpne luke nummer 17 i stedet for en annen. Det ble konklusjonen på etterforskninga, forteller stabssjefen.

Det er også Jonas sin forklaring i dag. Tallene på kalenderen var vanskelige å skille fra bakgrunnen, og han hadde derfor ikke sett ettallet som var foran sjutallet da han åpnet luke 17 ti dager for tidlig i desember.

Da han ikke husket det lille feiltrinnet noen dager etter, var det lett å konkludere med at en tyv hadde forsynt seg av julekalenderen.

– Jeg tror faktisk at luka ikke var helt åpen heller, men jeg tok meg ikke tid til å sjekke før jeg ringte politiet, ler Jonas.