NRK Meny
Normal

107 års trøndersk veghistorie er over

Fredag formiddag ble den nye vegen sør for Bangsund på fylkesveg 17 i Namsos endelig tatt i bruk. Dermed er det slutt for den gamle vegen gjennom Bangsundsvingene fra 1908, og en tunnel på 76 meter som ble regnet som Norges lengste for 107 år siden.

Ny veg på Bangsund

Fredag åpnet den nye vegen til 100 millioner kroner sør for Bangsund.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Odd Bratland

Odd Bratland er leder i Bangsund og Klinga historielag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Nyvegen på 1300 meter, inkludert en tunnel, har kostet 100 millioner kroner, men leder Odd Bratland i Bangsund og Klinga historielag mener den ikke vil få særlig stor betydning for lokalbefolkningen.

– Ingen betydning

– Nei, jeg skjønner ikke at det har noen betydning i det hele tatt. Folk kjører jo bare forbi Bangsund likevel. Hvis dette i framtida blir en del av et bompengeprosjekt som vi må betale ekstra for, ser jeg ingen fordeler for Bangsund, sier Bratland til NRK.

Det har tatt to år å bygge vegen forbi noen av de mer ulykkesbelastede svingene på fylkesveg 17 i Nord-Trøndelag.

Likevel er Odd Bratland glad for at nyvegen blir tatt i bruk. Han tror det blir færre utforkjøringer i området. For mange har havnet utenfor vegen i de skarpe svingene både før og etter den gamle tunnelen fra 1908.

Kjørte av vegen

– Vi lokalt på Bangsund visste jo av svingene, men de som kjørte større biler hadde ofte problemer. Jeg hadde ei tante som bodde i området, og det var ikke få ganger at folk kom til henne og ba om hjelp. Dette var jo før folk hadde mobiltelefoner, og bilene kjørte ut i alle svingene der, sier Bratland.

Nå sparer bilistene rundt ett minutt på å kjøre den nye vegen som er langt mer trafikksikker enn den gamle, Men Bratland mener den kunne vært rettet ut enda mer.

– Anlegget er fint det, men jeg er forundret over at de ikke har fjernet mer av berget i sørdelen av vegen. Da hadde vi fått en skikkelig rettstrekning uten at det ville ha kostet så mye mer. Men vegen som sådan er kjempefin, mener Odd Bratland.

Gammel veg Bangsund

Den gamle og svingete vegen på Bangsund ble stengt fredag. I framtida blir dette gang- og sykkelveg.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.