Hopp til innhold

1000 år siden Olav den helliges dåp

I Rouen i Frankrike feirer man i disse dager Olav den hellige. Det var her helgenen ble døpt for 1000 år siden.

Saint Olav

Dette bildet er tatt inne i katedralen i Roen. Kirka ligger på nøyaktig samme sted som kirka hvor Olav den hellige ble døpt.

Foto: Tron Soot-Ryen/NRK

Egil Mogstad

Egil Mogstad, katolsk prest i Trondheim, sier kongen er viktig for katolikker i Europa.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Mange norske katolikker har reist til Rouen i Frankrike for å delta i markeringen sammen med den katolske kirken i byen. Representanter fra den norske kirke, samt folk fra Trondheim og Sarpsborg har tatt turen sørover.

Det var her helgenen og den norske kongen ble døpt for 1000 år siden, en hendelse som fikk avgjørende betydning for Norges kristne historie.

– Olav var en leiesoldat da han kom til Rouen. Men det er skrevet at han hadde lange samtaler med daværende biskop Robert, og at han senere ble døpt av biskopen her i Rouen, sier katolsk prest i Trondheim, Egil Mogstad til NRK.

– Olav utgjorde et skille

Mogstad er en av dem som har tatt turen til Frankrike i forbindelse med jubileet.

Han mener den tidligere norske kongen hadde mye å si for hvordan Norge er i dag.

– Han utgjorde skille mellom en hedensk og ei kristen tid. Han var den unge vikingkongen som ble omvendt og døpt. Han vender tilbake til Norge med et mål og et program, og han kristner riket, sier Mogstad.

– Vi katolikker liker å si at kirken i Frankrike er en gudmor for den norske kirka.

Konge fra 1015 til 1028

Olav den hellige, også kjent som Olav Digre, var Norges konge fra 1015 til 1028. Han ble erklært som helgen av biskop Grimkjell 3. omtrent i år 1031.

Olav Haraldssons mumifiserte lik ble oppbevart i St. Olavs skrin i Nidarosdomen fra om lag 1090. Dette var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537.

Kongen døde i slaget på Stiklestad i 1030.

Følge Rouen

Et større følge fra Norge har tatt turen til Frankrike i forbindelse med jubileet.

Foto: Tron Soot-Ryen/NRK