NRK Meny
Normal

-Slett politiarbeid

Politiet viste ingen vilje til å etterforske mannen som ble anmeldt for seksuell omgang med mindreårige i Brasil, mener advokat.

Advokat Andreas Ekker forteller at politiet opplyste at de ikke hadde gjort noe med saken, men at det gikk mot en henleggelse.

- Norske politimyndigheter, Økokrim, politiet på Steinkjer sa at de bare ventet på en formell henvendelse fra Brasil. Brasilianske myndigheter mente dette var et norsk ansvar, sier Ekker til NRK Trøndelag.

Mindreårig jente

Klienten til Ekker likte dårlig at en av aksjonærene i selskapet Blue Malin Group innledet et forhold til en mindreåring brasiliansk jente i 2003.

Uenigheten endte med at aksjonæren trekte seg ut av selskapet. Senere ble han avslørt som den fremste tysteren for politiet i hvitvaskingsaksjonen Operasjon Paradis i 2007.

- Det er ille nok at de ikke gjør noe med anmeldelsen og henlegger den. Men vi fikk jo ikke engang beskjed om henleggelsen. Det betyr at Trygve Kristiansen ble fratatt sin mulighet til å påklage dette oppover i påtalesystemet, sier Ekker.

Les også: Etterforsket ikke sex-anmeldelse
Les også: Vurderer ny etterforskning

Tok feil

Tidligere denne uken sa førstestatsadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, at de ikke visste om at mannen var anmeldt for seksuell omgang med mindreåringe. Etter at NRK viste frem e-poster som økokrim har mottatt om saken, sier Kavlie nå at han tok feil.

- Vår oppgave i denne saken var å foreta undersøkelser rundt økonomien i Norge, sier Geir Kavlie.

Men hva med å underøke grunnlaget og troverdigheten til de vitnene som en baserer etterforskningen på. Hvem skal gjøre det hvis ikke de som etterforsker saken gjør det?

- Det er ikke vi som etterforsker saken, det er Brasil, sier Kavlie.

(Saken fortsetter under kartet.)

Foto: NRK

Advokat Ekker, som på vegne av en av de tiltalte, anmeldte tysteren for snart to år siden kaller det slett politiarbeid.

- Sånn som vi ser det, er dette bare et forsøk på å stikke hodet i sanden og ikke gjøre jobben sin, sier Andreas Ekker.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25