NRK Meny
Normal

-Formueskatten er en utfordring

SV vedgår at formueskatten rammer skjevt, men vil ikke fjerne den.

Snorre Valen (SV) og André Skjelstad (V) møttes i debatt i Midtnytt
Foto: NRK

I mandagens valgsending handlet det om små og mellomstore bedrifter i Trøndelag som har fått en kraftig økning i formueskatten de fire siste årene.

En bedriftsleder i Steinkjer mener pengene heller kunne vært brukt til å ansette flere folk.

- Vanskelig å drive i Norge

Familiebedriften El-tjeneste har bygd nytt lager og det blir med i regnskapet når formueskatten skal beregnes.

- For oss betyr det at vi fra 2006 til 2008 får økning på grunnlaget for beskatning fra 5 millioner til 14,5 millioner kroner, sier Knut Iversen, styreleder og eier av El-tjeneste i Steinkjer.

Han forklarer det er blir vanskeligere å drive virksomhet i Norge siden lønnsnivået er høyere her, samt at de fleste landene har sluttet med formueskatt.

Av de tretti landene som er med i OECD, er det bare Norge, Sveits og Frankrike som har formueskatt.

- Utfordring

I valgdebatten mandag kveld, vedgikk SVs Snorre Valen at formueskatten kan være en utfordring for mange, men partiet vil ikke fjerne skatten.

-Hvis vi fjerne formueskatten vil mange av de aller rikeste her i landet, bli nullskatteytere. Vi trenger pengene til å sikre velferd. Disse pengene fører til at vi kan ansette flere sykepleiere og flere lærere, sier Valen.

André Skjelstad fra Venstre mener formueskatten er feilslått og mener skatten bør reduseres gradvis.

-Det er i bedriftene at mange av arbeidsplassene og velferden skapes. Spesielt i de turbulente tidene vi har nå, er det viktig at bedriftene får bygd opp egenkapitalen, sier Skjelstad.

Sju milliarder til kommunene

Snorre Valen var enig i at en del familieeide bedrifter bør slippe skatten og forklarer at ektepar som driver bedrift sammen har fått økt bunnfradraget betraktelig, nettopp for å gjøre situasjonen bedre for de små bedriftene.

-Det vil være feil ta fra norske kommuner sju milliarder kroner som kommer fra formueskatten, sier Valen.


Sjelstad fastholder at formueskatten gjør det vanskelig for norske bedrifter å konkurrere mot utenlandske konkurrenter.

-Vi får en større del av utenlandske aksjonærer inn i det norske markedet, og det beklager jeg. Dagens småbedriftseiere burde fått muligheten til å investere disse pengene i sine egne bedrifter som igjen hadde sikret arbeidsplassene, sier Skjelstad.