NRK Meny
Normal

-Drapene var ikke planlagt

Det sa 21-åringen fra Hemne i retten i dag, da han forklarte seg om tragedien som utspant seg i familiens hjem i august i år.

Drap Hemne
Foto: Stein Lorentzen / NRK

Mannen er tiltalt for forsettelig drap på foreldrene sine. Han erkjente ikke straffskyld i retten, men har tidligere tilstått drapene i politiforklaringer.

Se video:

Video nsps_upload_2008_12_1_16_22_31_2388.jpg

Redd for demoner

21-åringen forklarte i Sør-Trøndelag tingrett mandag at han har gått rundt med kniv og øks om natta fordi han var redd for demoner.

Sakkyndige har sagt at mannen er syk og strafferetslig utilregnelig, og han er nå innlagt på psykiatrisk sykehus.

Da 21-åringen forklarte seg mandag, sa han at det ikke var noen som sa at han måtte ta livet av foreldrene. -Jeg hadde aldri klart å planlegge å drepe foreldrene mine, sa han.

Mannens forsvarer, Torfinn Svanem, sier imidlertid det er liten tvil om at han var preget av sykdommen sin da han utførte drapene. -Det er også årsaken til at han er erklært ikke tilregnelig, sier Svanem.

Vil ha dom i saken

Det store spørsmålet i retten nå blir om 21-åringen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern. Påtalemyndigheten vil ha en dom i saken, fordi det betyr at saken må opp for retten på nytt før mannen eventuelt kan slippes ut.

Statsadvokat Per Morten Schjetne, som er aktor i saken, mener 21-åringen må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

-Vi vil ha et ord med i laget før det blir bestemt om han er frisk nok til å slippes ut, sier han.

Dersom det ikke blir dom i saken, er det opp til en lege å bestemme om mannen skal slippe ut. Forskjellen er at da er det 21-åringens beste, ikke samfunnsvernet, som står i fokus.

Kartlegge faren for gjentakelse

Rettssak Hemnedrap

21-åringens forsvarer, Torfinn Svanem.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Dermed blir det essensielt å kartlegge hvor stor faren for gjentakelse er.

-Tiltalte var psykotisk på handlingstidpunktet og det betyr at vi ikke kan straffe ham i tradisjonell forstand. Vi må derfor se på samfunnsvernet og finne ut om det er fare for at han kan komme til å begå en slik handling flere ganger, sier Schjetne.

Svanem mener det også er viktig å finne ut hva slags behandling 21-åringen hadde før drapene skjedde, for å klarlegge om det var et engangstilfelle eller om det ville skjedd uansett.

-Jeg synes det er påfallende at han ikke var medisinert da han slapp ut fra psykiatrisk sykehus tidligere i år. Men de sakkyndige skal avgi forklaring seinere og da får vi høre hva som er bakgrunnen for at han ikke var medisinert, sier forsvareren.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.