- Vi var i tvil, men valgte å reise

– Da vi la oss rundt klokka halv tre i natt, trodde vi at det ikke ble tur. Men etter å ha snakket med folk i Side i Tyrkia, har vi gjort et valg og drar på den planlagte ferien.

Grete Vist

40 passasjerer avbestilte, men Grete Vist og familien dro til Tyrkia med Norwegian kl. 15 i dag.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Det sier Grete Vist i det hun har levert alle kofferter ved innsjekkinga på Trondheim lufthavn Værnes og er klar til å gå gjennom sikkerhetskontrollen i lag med Hans Mittet og Julie Winnberg - med kurs for Antalya i Tyrkia.

Flyavgangen gikk kl. 15, som planlagt. Flyet var i utgangspunktet fullbooket, med 186 passasjerer, men 40 hadde avbestilt, ifølge Norwegian.

Planlagt for lenge siden

Julie Winnberg

Julie Winnberg gleder seg til å bade i Middelhavet. - Dette er langt unna der ting skjedde i kuppforsøket i går, jeg tror ikke vi vil merke noe til det, sier hun.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Norwegian valgte å gjennomføre sine flygninger til landet etter at det var forsøk på statskupp i går, mens de fleste andre selskaper avlyste.

Ferien for Grete Vist og familien var planlagt for lenge siden. Fra Antalya ved Middelhavet skulle ferden som vanlig gå videre til Side, en times tid med buss unna.

Hans Mittet

UD kom veldig seint med rådet om ikke ådra, og det kan vel hende at de har litt etterslep også når det gjelder å oppheve rådet, tror Hans Mittet.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Vi har vært der hvert år i 5-6 år. Det er et nydelig sted, og da vi snakket med folk der om at det var helt rolig og at de ikke hadde merket noe til hendingene vi har hørt om i forbindelse med kuppforsøket, bestemte vi oss for å dra, sier Grete Vist.

- Men selvsagt hadde det føltes bedre om rådet fra UD var opphevet, vi forstår at det blir løpende vurdert. Og selvsagt skal en ha respekt for det som skjer i Tyrkia, sier hun og legger vegen inn i sikkerthetskontrollen.

Ikke skeptisk

Folk på Værnes på vei til Antalya, sjekker inn på flyplassen, synker med to passasjerer

- Vi skal til Tyrkia.

- Du er ikke skeptisk til å dra da?

- Nei, svarer, Neslihan Akcay, som sammen med ektemann, datter på 4 år og en slektning står og sjekker inn kofferter litt lengre borte i avgangshallen.

- Vi skal jo til Antalya, det er ikke i Istanbul eller Ankara vi går ned, så jeg er ikke skeptisk, svarer Neslihan, som er oppvokst i Trondheim, men har røtter i Tyrkia.

Familie på veg til Tyrkia

- Jeg var ikke usikker på om jeg skulle dra, for jeg ville gi støtte til landet mitt. Det sier Kadir Akdemir, ektemannen til Neslihan. Han har vokst opp i Tyrkia. Også Ôzgûr Yûce (t.h.), en slektning av familien, var med.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Men hun følgte godt med på nyhetene til seint på natt.

– Ja, jeg har sovet bare to timer. Jeg fulgte med både på norske og tyrkiske medier. Men jeg håper det ikke skjer noe der vi skal.

- Trist

Hun synest det var veldig trist med kuppforsøket.

- Det var veldig overraskende, det var ingen tegn til at det skulle komme. Det har vært et sjokk for oss, sier Neslihan, som sier hun var veldig lettet da hun forstod at kuppet var slått tilbake. Men hun er likevel litt redd for at det kan skje mer i Tyrkia.

- Jeg tror nok ikke det vil stoppe med dette, sier Neslihan, som likevel har vært i kontakt med familiemedlemer som ferierer i Konya, ikke langt fra Ankara - og har fått rapporter om at alt er rolig der.

Neslihan Akcay

- Det var veldig trist med kuppforsøket, sier Neslihan Akcay, som er oppvokst i Trondheim men har tyrkiske røtter.

Foto: Anders Ulvolden / NRK