NRK Meny
Normal

- Truer villaksbestanden i Norge

Rømt oppdrettslaks kan utrydde villaksbestanden i Norge. Det mener Endre Alstad i Jeger- og Fiskerforbundet i Nord-Trøndelag.

Hittil i år har 425.000 oppdrettslaks rømt, det tilsvarer nesten hele den norske villaksbestanden til sammen.

 

- Det er jo tragisk. Vi starter året med et skremmende høyt tall for rømminger, sier Endre Alstad i jeger og fiskeforbundet i Nord-Trøndelag.

- Fortsetter det slik kan det bety slutten for villaksbestanden i Norge.

Alstad mener rømningene kan få store konsekvenser for villaksbestanden. Han er oppgitt over at sikringen på anleggene er for dårlige.

- Det blir litt fortvilet for statistikken viser at vi har et høyt antall rømninger år etter år. Nå ser det ut som om det bare blir verre og verre. 

- Ingen grunn til bekymring

Men det er ingen grunn til bekymring mener fiskeoppdretter Morten Lund. Han tror ikke den store andelen rømt laks vil ødelegge den norske laksebestanden.

- Det er en for vidløftig slutning. Vi har ikke opplevd en dramatisk negativ effekt for villaksen, så langt ser det ikke ut til at vi står overfor et stort drama, sier Lund.

- Situasjonen vil bli bedre

Seksjonsleder i fiskeridirektoratet, Ingeborg Ratvik, mener internkontroll og de nye kravene til oppdrettsanleggene fra januar i år vil minske antallet rømt laks.

- Regelverket gjør at situasjonen vil bli bedre etter hvert.