- Systemet fungerer ikke

En svært skuffet Ulf Hammern innser at han ikke får behandlet erstatningskravet sitt på nytt.

Ulf Hammern i Strasbourg
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Frostating lagmannsrett besluttet i dag at Ulf Hammern ikke får behandlet erstatningssaken sin på nytt.

- Jeg er skuffet selvfølgelig. Jeg hadde forventet av systemet at det skulle virke slik det i utgangspunktet skal. Nå er vi gjort oppmerksom på at det ikke fungerer, sier Hammern til NRK.

For sent ute

Hammerns krav om flere millioner i oppreisning etter Bjugnsaken, er foreldet, mener retten.

I 2005 hadde Hammern og hans daværende advokat Christian Wiig sjansen til ta opp erstatningsspørsmålet, etter at de hadde vunnet fram i menneskerettighetssdomstolen i Strasbourg. Dette ble ikke gjort.

- Wiig var usikker på hva som var rette veien å gå. Hadde de gjort slik systemet skal fungere, burde de visst om riktig tidspunkt for å sende inn en ankeklage, sier Hammern.

14 års kamp

Bjugnsaken ble rullet opp på starten av 1990-tallet, da Ulf Hammern ble tiltalt for misbruk av flere barn i en barnehage i Bjugn. Han ble frikjent i januar i 1994 og siden har det vært mange runder i rettsapparatet.

11. februar 2003 ble Ulf Hammern også frifunnet i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen.

Hammern har tidligere fått 170.000 kroner i erstatning, men får nå altså ikke erstatningskravet om flere millioner behandlet i retten.

- Vi kommer ikke til å gi opp kampen for rettferdighet for Ulf Hammern og hans familie, sier advokat Stig Klomsæt.

Tilfreds

Justidepartementet er tilfreds med at staten har fått medhold i lagmannsretten. Departementet vil ikke svare på advokat Klomsæt mener kjennelsen er en ny krenkelse av Ulf Hammern.

- Jeg vil ikke kommentere det, det får stå for Hammerns advokat sin regning, sier avdelingsdirektør i Justisdepartementet, Håvard Bekkelund.