- Stort at kongen kommer!

- Det er spesielt og stort at kong Harald kommer til premieren på spelet Raud Vinter i Levanger i morgen, sier regissør Arnulf Haga. Men kongen får bare sett første akt.

Prøver med kostymer før spelet Raud Vinter.

Skuespillerne øver med kostymer denne uka, i morgen kommer kongen på premieren.

Foto: Odd Magne Bakken

Kong Harald kommer til Levanger i 14-tida fredag, og har et tett program før han skal se premieren på det historiske spelet Raud Vinter klokka 18 fredag.

Kongen besøkte Aqua Nor i Trondheim 16. august.

Kong Harald besøkte Aqua Nor i Trondheim 16.august.

Foto: Slottet

Kongen må rekke et fly

Spelet starter så sent at kongen ikke får med seg hele forestillinga, fordi han må rekke det siste flyet som går fra Værnes til Oslo fredag kveld.

- Forestillinga blir et høydepunkt i jubileumsåret til Levanger, og vi setter stor pris på at kongen kommer, sier næringssjef Grete Ludvigsen, som har vært med på å tilrettelegge kongens besøk i Levanger.

Hun forteller at de har satt opp en kongetribune på torget i Levanger, der forestillinga skal foregå.

- Det er kjempeflott at han får sett første akt, sier Ludvigsen.

Generalprøve i kveld

De 120 skuespillerne som er med på forestillinga, har øvd intensivt i 2 1/2 uke. Torsdag kveld er det generalprøve, før premieren fredag kveld.

- Vi skal lage ei god forestilling, og det er jo synd for kongen at han ikke får sett hele forestillinga. Det spisser seg jo til i andre akt, sier regissør Arnulf Haga.

Når den tredje utgaven av Raud Vinter har premiere 26.august er det også med profesjonelle aktører. I rollene er blant annet Paul Ottar Haga og Siri Schnell Juvik.

Viktig historisk spel

Det historiske spelet Raud Vinter blir den kulturelle bjærebjelken i 1000 års feiringa til Levanger.

- Spelet er et viktig historisk dokument for Levanger, sier Haga.

Raud Vinter er basert på forfatteren Torvald Sunds fortolkning av de dramatiske hendelsene, som skjedde tre dager i februar i 1851 i Levanger. Hendelsene går under navnet Levangeropprøret, og handler om konflikten mellom fattigfolket og borgerskapet i byen.

Hendelsene ble kjent i hele Europa. Levangeropprøret var med på å bidra til framveksten av arbeiderbevegelsen, og å øke bevissthet om vanlige menneskers levekår og rettigheter i Norge.

Fra årets prøver av Raud Vinter.

I kveld er det genralprøve, her øves det med kostymer før forestillinga i jubileumsåret til Levanger kommune.

Foto: Odd Magne Bakken

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, programleder Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens Midtnytt